Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolektivni ugovor

Dobra vijest za SVE zaposlene u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački odbori Vlade i sindikata u zdravstvu dogovorili su u petak dodatak Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kojim se ukida dodatak od 4, 8 i 10 posto na godine staža, a svih 73.000 zaposlenika u sustavu zdravstva od 1. listopada ove godine trebali bi dobiti dodatke na plaću za posebne uvjete rada i odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Ako ga prihvati Vlada, dodatak KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja trebao bi biti potpisan idućeg tjedna.

Pročitajte i ovo Pune se bolnice, sve više otkaza operacija - 7 liste za umiranje? Može li Beroš ostvariti plan od maksimalnih 270 dana? Pogledajte koliko se sada čeka na preglede Ilustracija U rehabilitacijskim centrima Medicinska sestra ubijala pacijente u noćnim smjenama: "Optužbe su uznemirujuće, teško je to uopće shvatiti"

Godinu dana trajalo je pregovaranje o ukidanju dodataka na staž od 4, 8 i 10 posto koji je ostao ugrađen u kolektivni ugovor za zdravstvo i zdravstveno osiguranje iako je na snazi uskrata tog prava do kraja ove godine.

Dva sindikata potpisnika kolektivnog ugovora - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara u petak su pristali da se iz kolektivnog ugovora briše ta odredba, a zauzvrat su dobili dodatke na uvjete rada i odgovornost zaposlenika. Dodatak KU nije parafirao Hrvatski liječnički sindikat, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

Poslodavci u zdravstvu traže veće cijene nekih zdravstvenih usluga

O kolikoj ukupnoj svoti je riječ i što će to značiti u pojedinačnim slučajevima neće biti poznato dok ispregovarani dodatak ne dobije zeleno svjetlo od Vlade.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da se ispregovarani dodaci odnose na sve zdravstvene i nezdravstvene radnike u sustavu, te da su "iznos pravično podijelili".

Po riječima Vlaste Vuković-Hoić, predsjednice strukovnog sindikata, sestre i tehničari ubuduće bi od početka radnoga vijeka trebali biti vrednovane za odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Uspjeli smo postići suglasje kojim se "zadovoljava socijalna situacija svih zaposlenika u sustavu zdravstva, a zadržali smo se u zadanim financijskim okvirima", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Primjenjivat će se od 1. listopada 2015., a vrijedit će do isteka KU 1. prosinca 2017. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene