Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pregovarački odbori Vlade i sindikata u zdravstvu dogovorili su u petak dodatak Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kojim se ukida dodatak od 4, 8 i 10 posto na godine staža, a svih 73.000 zaposlenika u sustavu zdravstva od 1. listopada ove godine trebali bi dobiti dodatke na plaću za posebne uvjete rada i odgovornost za život i zdravlje ljudi.


Ako ga prihvati Vlada, dodatak KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja trebao bi biti potpisan idućeg tjedna.

Vezani članci Vili Beroš Beroš će rasteretiti obiteljske liječnike administrativnih obaveza: "Već su napravljeni konkretni koraci" Liječnici najavili prosvjed Liječnici ne odustaju od prosvjeda: "Na sastanku nam nisu ništa ponudili"

Godinu dana trajalo je pregovaranje o ukidanju dodataka na staž od 4, 8 i 10 posto koji je ostao ugrađen u kolektivni ugovor za zdravstvo i zdravstveno osiguranje iako je na snazi uskrata tog prava do kraja ove godine.

Dva sindikata potpisnika kolektivnog ugovora - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara u petak su pristali da se iz kolektivnog ugovora briše ta odredba, a zauzvrat su dobili dodatke na uvjete rada i odgovornost zaposlenika. Dodatak KU nije parafirao Hrvatski liječnički sindikat, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

Poslodavci u zdravstvu traže veće cijene nekih zdravstvenih usluga

O kolikoj ukupnoj svoti je riječ i što će to značiti u pojedinačnim slučajevima neće biti poznato dok ispregovarani dodatak ne dobije zeleno svjetlo od Vlade.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da se ispregovarani dodaci odnose na sve zdravstvene i nezdravstvene radnike u sustavu, te da su "iznos pravično podijelili".

Po riječima Vlaste Vuković-Hoić, predsjednice strukovnog sindikata, sestre i tehničari ubuduće bi od početka radnoga vijeka trebali biti vrednovane za odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Uspjeli smo postići suglasje kojim se "zadovoljava socijalna situacija svih zaposlenika u sustavu zdravstva, a zadržali smo se u zadanim financijskim okvirima", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Primjenjivat će se od 1. listopada 2015., a vrijedit će do isteka KU 1. prosinca 2017. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju