Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Male plaće

Zaposlenici i pravosudni policajci prosvjedovali u Puli i Šibeniku: Isto će poslijepodne učiniti i njihovi kolege u Zagrebu

Val prosvjeda javnih i državnih službenika se nastavlja. Nezadovoljni uvjetima rada, danas prije podne ispred zgrade županijskog i općinskog suda izišli su pulski te šibenski pravosudni policajci, a podršku su im dali i ostali zaposlenici pravosudnih tijela.

Zaposlenici suda, pravosudni policajci, sudske zapisničarke, tajnice, računovotkinje, vozači i informatičari, kojima je potporu iskazalo i nekoliko sudaca, u ponedjeljak su pred sudskom zgradom u Puli prosvjedovali kako bi ukazali na nezadovoljstvo niskim plaćama, ali i opasnost od "urušavanja cijelog sustava".

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Niz problema Suci konačno postigli dogovor s ministrom, ali pravosudni policajci još nisu dobili ponudu: "Ako ne bude dogovora, ići će u štrajk"

Prosvjed je trajao od 10:45 do 11 sati, za vrijeme stanke, a osim nezadovoljstva niskim plaćama i straha za "urušavanja sustava" prosvjednici su ukazali i na nelogičnost kojom je posljednje povećanje plaća zaobišlo zaposlenike u računovodstvu, čistačice, spremačice, vozače, ali i informatičke referente.

U razgovoru s nezadovoljnim zaposlenicima čulo se kako plaća pravosudnog policajca vježbenika iznosi oko 3500 kuna, a za tu plaću, kako su izjavili "nitko ne želi raditi u sustavu u kojemu već godinama kronično nedostaje kadra".

Prosvjed zaposlenika suda i sudskih policajaca (Dnevnik.hr) Prosvjed zaposlenika suda i sudskih policajaca (Dnevnik.hr)

Na nisku plaću žalile su se i administrativne referentice, a jedna od njih, pred mirovinom, ustvrdila je kako nakon 35 godina staža ima plaću od 4400 kuna, što je daleko ispod hrvatskog prosjeka.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske danas u Zagrebu organizira mirni prosvjed "Ovako više ne ide" jer su zaposlenici zatvorskog sustava nezadovoljni stanjem u zatvorima i kaznionicama te prosvjedom žele ministra i javnost upozoriti na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu.

Isto će poslijepodne učiniti i njihovi kolege u Zagrebu - koji pred Ministarstvo pravosuđa stižu i iz drugih dijelova Hrvatske. Ističu kako osjećaju strah i nemoć, potplaćeni su, nemaju dovoljno zaposlenika. Ministar pravosuđa najavio je da će danas primiti predstavnike i saslušati njihove zahtjeve.

''U tijeku je izrada proračuna za sljedeću godinu i dogovori. Ja bih jako volio da se nađe mogućnosti da idemo s povećanjem plaća pa ćemo vidjeti danas u razgovoru s njima koji su zahtjevi i koje su mogućnosti'', rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene