Val prosvjeda javnih i državnih službenika se nastavlja. Nezadovoljni uvjetima rada, danas prije podne ispred zgrade županijskog i općinskog suda izišli su pulski te šibenski pravosudni policajci, a podršku su im dali i ostali zaposlenici pravosudnih tijela.


Zaposlenici suda, pravosudni policajci, sudske zapisničarke, tajnice, računovotkinje, vozači i informatičari, kojima je potporu iskazalo i nekoliko sudaca, u ponedjeljak su pred sudskom zgradom u Puli prosvjedovali kako bi ukazali na nezadovoljstvo niskim plaćama, ali i opasnost od "urušavanja cijelog sustava".

Vezani članci Policija, ilustracija Blokirana imovina uhićenog suca, na vidjelo izlaze novi detalji slučaja Počast poginuloj djevojci Raste kaos u Mjanmaru: U prosvjedima protiv vojnog puča poginula djevojka

Prosvjed je trajao od 10:45 do 11 sati, za vrijeme stanke, a osim nezadovoljstva niskim plaćama i straha za "urušavanja sustava" prosvjednici su ukazali i na nelogičnost kojom je posljednje povećanje plaća zaobišlo zaposlenike u računovodstvu, čistačice, spremačice, vozače, ali i informatičke referente.

U razgovoru s nezadovoljnim zaposlenicima čulo se kako plaća pravosudnog policajca vježbenika iznosi oko 3500 kuna, a za tu plaću, kako su izjavili "nitko ne želi raditi u sustavu u kojemu već godinama kronično nedostaje kadra".

Prosvjed zaposlenika suda i sudskih policajaca (Dnevnik.hr)
Prosvjed zaposlenika suda i sudskih policajaca (Dnevnik.hr)

Na nisku plaću žalile su se i administrativne referentice, a jedna od njih, pred mirovinom, ustvrdila je kako nakon 35 godina staža ima plaću od 4400 kuna, što je daleko ispod hrvatskog prosjeka.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske danas u Zagrebu organizira mirni prosvjed "Ovako više ne ide" jer su zaposlenici zatvorskog sustava nezadovoljni stanjem u zatvorima i kaznionicama te prosvjedom žele ministra i javnost upozoriti na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu.

Isto će poslijepodne učiniti i njihovi kolege u Zagrebu - koji pred Ministarstvo pravosuđa stižu i iz drugih dijelova Hrvatske. Ističu kako osjećaju strah i nemoć, potplaćeni su, nemaju dovoljno zaposlenika. Ministar pravosuđa najavio je da će danas primiti predstavnike i saslušati njihove zahtjeve.

''U tijeku je izrada proračuna za sljedeću godinu i dogovori. Ja bih jako volio da se nađe mogućnosti da idemo s povećanjem plaća pa ćemo vidjeti danas u razgovoru s njima koji su zahtjevi i koje su mogućnosti'', rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.