Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Započeo je štrajk željezničara koji opslužuju teretne vlakove. Štrajk će trajati tri dana i za to vrijeme teretni vlakovi će stajati


U organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske u 17,30 počeo je trodnevni štrajk u HŽ Cargu sa zahtjevom da se otpušanja radnika provode na pravedan i zakonit način. Objavio je predsjednik SŽH Zoran Maršić nakon drugog i očekivano neuspješnog postupka mirenja s UpravomHŽ Carga koje je započelo u 15 sati.

Vezani članci Prosvjed u Francuskoj Veliki štrajk paralizirao Francusku: Ne rade škole, javni prijevoz, nema vijesti na radiju i televiziji... Vanja Margetić, reporter Hoćemo li se opet gušiti u smeću? "Nikome nije u interesu da dođe do generalnog štrajka"

'Ministre, nećemo mirno gledati kako uništavate našu željeznicu'

Štrajk će trajati tri dana i za to vrijeme teretni vlakovi će stajati, naglasio je. Vlakovi koji su već složeni vjerojatno će krenuti, ali nove kompozicije nećemo slagati, pa očekujemo zastoj u željezničkom prometu, kazao je Maršić.

Predsjednik SŽH-a ističe da zbog lošeg stanja u HŽ Cargu i manjka lokomotiva dnevno izostaje 15 teretnih vlakova, pa će strajkaši 'morati zaustaviti ova 2-3 vlaka koja voze'. Zato se postavlja pitanje tko štrajka, mi ili Uprava, izjavio je Maršić novinarima.

Za ovih nekoliko mjeseci otkad je Uprava počela s otpuštanjima ništa se nije dogodilo, HŽ Cargo i dalje gubi teret, ne može na vrijeme pokretati vlakove, te i dalje gubi komitente. Uprava nije napravila ništa da se pokene rad, kazao je Maršić.

Siniša Hajdaš Dončić: Željezničari prosvjeduju jer ne žele promjene

Iz HŽ Carga izvijestili su da je trenutno zaposleno 2463 radnika, u što su uračunata i 202 radnika koji su dobrovoljno pristali na zbrinjavanje kroz Željeznički fond, budući da im ugovor o radu nije otkazan. Broj zaposlenih trebao bi biti smanjen za još 386 radnika Mi nikada nismo kazali da u HŽ Cargu nema viška radnika, ali mi tražimo da se restruktiriranje i otpuštanja radnika provode na pravedan i zakonit način, kazao je Maršić. Naći ćemo se na sudu, a koristit ćemo i druge mjere, prosvjede i inspekcije, dodao je.

U Ministarstvu kažu da nijedan radnik HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz, nego će imati izbor između sporazumnog raskida radnog odnosa uz otpremninu ili odlaska u Željeznički fond, u kojem će mjesečno primati 4.500 kuna bruto, u razdoblju koje može trajati najduže tri godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju