Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedni 470.000

Zaplijenili trofeje strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Sektora inspekcijskog nadzora zaštite prirode u Ministarstvu Krešimir Ilić rekao je da se radi o najvećoj takvoj zapljeni u zadnjih deset godina.

Inspekcija zaštite prirode je prošlog tjedna zajedno s djelatnicima policije zaplijenila trofeje strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta, vrijednih oko 470.000 kuna, a na 'crnom tržištu' i preko milijun kuna, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Načelnik Sektora inspekcijskog nadzora zaštite prirode u Ministarstvu Krešimir Ilić rekao je da se radi o najvećoj takvoj zapljeni u zadnjih deset godina, dodajući kako je nadzorom dvojice inspektora zaštite prirode utvrđeno da prekršitelj ne posjeduje dokumente koji bi potvrdili legalnost trofeja.

Prekršitelj je hrvatski državljanin, zaplijena je obavljena na području Hrvatske, a do sada nije bio evidentiran za takve oblike prekršaja. Postoje indicije, kaže Ilić, da se bavio prodajom trofeja.

Evo što lovci kažu o Vidoševićevom prepariranom 'životinjskom carstvu'

Zakon o zaštiti prirode za takve je prekršaje predvidio kazne od 7000 do 30.000 kuna za fizičke osobe, odnosno od 25.000 do 200.000 kuna za pravne osobe.

Voditeljica Službe za bioraznolikost u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Zrinka Domazetović istaknula je da se radi o cijelom setu hrvatskih strogo zaštićenih vrsta koje su izuzetno ugrožene, kao što su ris ili vuk.

U zadnje dvije godine nije bio dopušten lov na vukove, a u akciji su pronađene tri vučje kože, pa je realna mogućnost da su stradali u krivolovu, na što ukazuju rupe s unutarnje strane kože.

Mogli bi biti donirani muzejima

Izložen je i preparirani ris, a risova u našoj prirodi ima još svega pedesetak, pa gubitak svake jedinke znači veliku štetu za populaciju i bioraznolikost.

Zaplijenjen je cijeli set ptica grabljivica - orlovi štekavci, škanjci, skoro sve vrste sova, te ptice pjevice. 'Nažalost, sve su završile kao nečiji ukrasni predmet, odnosno kao nešto što će u nečijoj privatnoj zbirci godinama skupljati prašinu', istaknula je Domazetović.

Prijatelji životinja: Kaznite Nadana Vidoševića!

Pronađeni su i primjerci nekih globalno ugroženih vrsta, kao što su tigar, polarni medvjed, američki ris, divlja mačka - serval ili majmun.

Među oduzetim trofejima su ukupno 3 vuka, 2 risa, 2 tigra, vidra, polarni medvjed, majmun, serval, ibis, žuna, 8 sova, 8 ptica grabljivica i 18 ptica pjevica.

Ako sud odluči da se primjerci oduzimaju i postaju vlasništvo Hrvatske, vjerojatno će kao i do sada biti donirani muzejima i prirodoslovnim zbirkama, te se koristiti za edukaciju carinika i inspektora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene