Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.093 kune po stanovniku

Zapanjujuće: Hrvati lani u kladionicama ostavili 4,7 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani u 2011. su u kladionice uplatili ukupno čak 4,69 milijardi kuna što je 1.093 kune po glavi stanovnika.

Još prije tri godine procjenjivalo se da se svakodnevno kladi oko 400.000 građana od čega ih je četvrtina ovisna o klađenju, no kako danas stvari stoje teško je i ugrubo procijeniti, piše banka.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

>> Roditelji u šoku: Djeca se odriču gableca da bi uplatila listić u kladionici!

Prema podacima za travanj 2012. kladionice su zapošljavale ukupno 3.356 ljudi. Poslovale su u ukupno 3.876 uplatnih mjesta (poslovnica i terminala), što znači da u prosjeku na svakih 1.106 stanovnika Hrvatske dolazi jedno uplatno mjesto.

Ni državni proračun lani nije loše prošao s prihodima od klađenja koji su dosegli ukupno 258 milijuna kuna, doznaje se iz Ministarstva financija.

Prihodi od klađenja u proračun se slijevaju po tri osnove:

Za priređivanje klađenja putem uplatnih mjesta i samoposlužnih terminala plaća se godišnja naknada od milijun kuna, a tri milijuna ako se priređuju i klađenje putem interaktivnih prodajnih kanala on-line igranja. Ukupno je po ovoj stavci proračun prihodovao 17 milijuna kuna.

Nadalje, 234,54 milijuna kuna prihoda doteklo je od mjesečnih naknada koje moraju plaćati priređivači, a one iznose 5 posto od ukupnog iznosa uplata igrača.

Konačno, fizičke osobe koje steknu dobitke od klađenja moraju platiti porez po stopi od 15 posto na dobitke između 30.000 i 500.000 kuna, a po stopi od 20 posto na dobitke veće od pola milijuna kuna. Po toj osnovi proračunu je lani uplaćeno 6,9 milijuna kuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene