Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Rasmusen ocijenio je da je sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu stabilna.


Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je u intervjuu za beogradski dnevnik 'Večernje novosti' od subote da je sigurnosna situaciju na zapadnom Balkanu stabilna, te da regija ide u dobrom smjeru.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija"

'Premda tamo i dalje postoji određeni broj razloga za zabrinutost, politički život je očigledno ušao u stabilniju fazu, a tvrda nacionalistička retorika izgubila mnogo od svoje privlačnosti. Europska perspektiva regije, također, postaje opipljivija, što se može ilustrirati napretkom ka viznoj liberalizaciji. A sve zastrašujuće prognoze da će neovisnost Kosova imati negativan utjecaj na sigurnosnu situaciju u regiji pokazale su se kao neosnovane', izjavio je Rasmussen beogradskom listu.

Rasmussen je istaknuo kako Srbija ne mora postati članicom NATO-a kako bi ušla u Uniju, te ukazao na značaj nastavka konstruktivne politike Srbije kada je u pitanju Kosovo. Članstvo u NATO-u, objasnio je, nije uvjetovano članstvom u EU-u, niti članstvo u EU-u ovisi o članstvu u NATO-u. Postoji, kako je podsjetio, jedan broj zemalja EU-a koje nisu dio NATO-a i nekoliko zemalja NATO-a koje nisu dio Unije.

'Na Srbiji je donijeti odluku o njenom mjestu u regiji'

'Čvrsto vjerujem da su daljenje euroatlantske integracije zemalja na zapadnom Balkanu - kroz partnerstvo ili članstvo u NATO-u ili EU-u - najbolja garancija za dugoročnu stabilnost na Balkanu. Imajući sve ovo u vidu, na Srbiji je samoj - a ne na bilo kome trećem - donijeti odluku o svojem mjestu u regiji i šire u svijetu, kao i o tome kojih međunarodnih tijela zemlja želi biti dio', naglasio je glavni tajnik NATO-a.

Dodao je kako je za NATO i za ostale međunarodne organizacije važno da Beograd nastavi provoditi konstruktivnu politiku u odnosu na Kosovo te izrazio nadu da Beograd neće ohrabrivati kosovske Srbe da ne iziđu na predstojeće izbore, ukazavši da kosovski Srbi moraju sudjelovati u političkom procesu ukoliko žele osigurati poštivanje njihovih legitimnih prava i interesa. (Hina)