Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neisplaćene plaće i neplaćeni doprinosi sudbina su radnika tvrtke Gramip iz Dubrave kraj Vrbovca. Iako svaki tjedan isporučuju poljoprivredne strojeve, plaću dobivaju sa zaostatkom, u nekoliko dijelova i na ruke. Tvrtka je prijavljena na adresi na kojima žive ljudi koji nemaju pojma o tome, a vlasnik otvara tvrtku za tvrtkom.


Tvrtka Gramip svojim radnicima doprinose nije uplatila nekoliko godina, zaostale plaće isplaćuju im po nekoliko puta, i to u kuverti. 'Još uvijek je kuverta tu. Nedirnuta. Ovaj iznos od tisuću kuna ja nisam vidio godinama. Od kada radim u GRAMIP-u. Eto i sada tu još moram dodati 240 kuna i platiti si kredit', kazao je Stjepan Jambrešić.

Vezani članci Ilustracija Prosječna plaća u metropoli je rasla, ali što donosi jesen? Jedna se djelatnost baš istaknula Ilustracija - 1 Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje?

Uz sve to, tvrde radnici, tvrtka im s računa skida novac za rate kredita, ali ga ne prosljeđuje banci. Vlasnik im plaće isplaćuje s računa tvrtke Univerzal. ' Vidi se Univerzal d.o.o., znači uplata plaće 64, kune i 17 lipa', kazao je radnik Ivan Kucifer.

>>
Primio plaću u iznosu 64,17 kuna...

Ekipa 'Provjerenog' na mjestu gdje je prijavljena tvrtka pronašla je kuću. Vlasnik tvrtke ni danas se ne javlja na telefon. Odgovor o daljnjim koracima danas smo dobili od Državnog inspektorata.

'Sva saznanja koja dobijemo, a koja daju osnovanu sumnju u počinjenje djela povrede propisa iz naše nadležnosti uzimaju se kao osnova za provođenje inspekcijskog nadzora', stoji u priopćenju.

Takav nadzor u prošloj su godini proveli više od 25.000 puta. No, državni inspektorat može reagirati po pitanju neisplate plaće, a ne i načina na koji je ona isplaćena. Od isplata plaća u kuvertama, te skidanju novca s računa radnika ogradili su se i u Ministarstvu financija, poreznoj upravi te ministarstvu rada.

Kažu, to nije u njihovoj nadležnosti. Poslijepodne radnicima je na račun uplaćeno 600 kuna, kao dio neisplaćenih plaća. I uza sve to, većini će taj novac uzeti banka, jer su im računi - blokirani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju