Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostvarili san u Hrvatskoj

Zaokružena turistička priča: ''Pomaknuti'' hotel u središtu Istre

Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 18
Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 18 Nova Studio
Aktualno Galerija Mladen Rožanić, Roxanich Wine and Heritage Hotel: ''Pomaknuti'' vinski hotel u srcu Istre - 2 Mladen Rožanić, Roxanich Wine and Heritage Hotel: ''Pomaknuti'' vinski hotel u srcu Istre - 2 Foto: Nova Studio Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 1 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 1 Foto: Nova Studio Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 3 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 3 Foto: Nova Studio Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 4 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 4 Foto: Nova Studio +21 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 5 Galerija 1/26 >>
Prošlo je tek nešto manje od tri mjeseca otkad je neobični vinski hotel u podnožju bajkovitog grada Motovuna otvorio svoja vrata gostima. Heritage Wine Hotel jednog od najcjenjenijih hrvatskih vinara Mladena Rožanića, izvana izgleda poput stare istarske kuće s daškom modernih elemenata, ali iznutra krije ''pomaknuti'' dizajn koji razbuđuje sva osjetila. Kako su proširili vinsku priču kojoj još nema kraja, ispričao nam je vlasnik hotela i vinarije Roxanich, Mladen Rožanić.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Značajne investicije Europska komisija odabrala tri važna projekta koja će financirati u Hrvatskoj Šibenik - 4 Pametno korištenje EU fondova Novo ruho bisera Jadrana: "Nijedan grad u Hrvatskoj nije napravio toliku pozitivnu transformaciju"

Svaki poduzetnik u Hrvatskoj pokušava naći svoj put i istaknuti se na izazovnom tržištu, no kada je taj poduzetnik i vinar na plodnom vinarskom tlu male države kao što je naša, stvari postaju kudikamo zanimljivije.

''Prednost vinarije Rožanić u vinskoj industriji prvenstveno je niša kojom se bavi. Mi se bavimo prirodnim vinima, to su autorska vina naspram onih industrijskih vina. I podneblje, naravno, Istra'', objasnio nam je Mladen Rožanić kako su pronašli svoj put i nastavili ga tako da posjetiteljima njihova podruma i regije ponude cjelovitu uslugu, od uvida u proces proizvodnje, degustacije – od jednostavnih do onih kompleksnih koje završavaju u njihovu restoranu kao konačno sljubljivanje vina i jela do konačnog noćenja u hotelu.

''Naš hotel zove se Wine and Herritage hotel, znači vinarski hotel i hotel baština i već to govori da je tu zapravo priča koja se nastavlja . Tu je bio zapravo komunalni podrum iz 1902. i ta funkcija se nastavlja, ali u nekom novom kontekstu. Podrum je postao glavna hotelska zgrada, a ispod njega na padini je napravljen petoetažni vinarski podrum.''

Mjesto na kojem će moći ostvariti svoju viziju pronašli su u svom Motovunu, a u realizaciji im je pomogao poznati riječki arhitekt Idis Turato i, između ostalih, sredstva iz fondova Europske unije.

Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 18 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 9 Foto: Nova Studio

''Kad smo ulazili u projekt, aktualna su bila i bespovratna sredstva koja se dobivaju preko strukturnih i investicijskih fondova EU-a. Mi smo prepoznali dva takva fonda na koja smo se odlučili prijaviti. Jedan od njih govorio je direktno o pomoći u proizvodnji vina, a drugi preko Ministarstva gospodarstva govorio o poboljšanju kapaciteta u hotelskoj industriji. Evo, mi smo spojili te dvije varijante.''

Bespovratna sredstva iz fondova Europske unije preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta iznosila su 9,6 milijuna kuna te omogućila da povećaju smještajne kapacitete u malom Motovunu, u kojem se uvijek traži krevet više.

Novim projektom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta ''OSTVARI SAN U HRVATSKOJ'' pokušava se stvoriti dobra ''poduzetnička klima'' zbog koje će se mali i srednji poduzetnici moći upustiti u rizike kada im to vlastita sredstva ne dopuštaju i ispuniti svoj potencijal, odnosno ostvariti san i u svojoj domovini.

Mladen Rožanić svakako je ostvario svoj san da prenosi ljubav prema vinu brojnim turistima koji posjećuju Istru tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni.

''Mi smo tu u prijestolnici hrvatskog bijelog tartufa, Motovun, Livade, i to nam svakako nudi proširiti tu gastropriču duboko u jesen i zimu jer bijeli tartuf zapravo rodi i imamo ga do kraja prvog mjeseca nekad, tako da je u jesen uz berbu tema za našim stolom u jesen i bijelog tartufa'', i naravno kako je već rekao Rožanić, priču na kraju posjetitelji mogu zaokružiti noćenjem u jednoj od 28 soba ili 4 apartmana.

Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 18 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 6 Foto: Nova Studio

''Našim gostima nudimo još i naš vanjski bazen, jedan manji wellness koji nudi neka manja osvježenja ako treba, a outdoor aktivnosti su fantastične; od lova na tartufe do bicikliranja na našoj Paranzani, paraglajdinga na Čičariji ili samog Motovuna, vožnja quadovima ili posjeta Istralandiji najvećem aqualandu u ovom dijelu Europe….''

Potporu za ovaj projekt dobili su na županijskom, ali i na lokalnom nivou, a od njihova projekta koristi je imala i lokalna zajednica.

''Zajednica je dobila obnovu zgrade koja je bila izvan funkcije tridesetak godina, koja je nažalost bila zubom vremena i nekim drugim aktivnostima dijelom devastirana. Mi smo je obnovili u cijelosti, vratili joj život i kreirali nova radna mjesta u našem malom Motovunu.''

Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 18 Roxanich Wine and Heritage Hotel: \'\'Pomaknuti\'\' vinski hotel u srcu Istre - 12 Foto: Nova Studio

Ovo lijepo kameno zdanje koje podsjeća na mediteranske kuće sa zelenim škurama, skrivaju dizajnerske ekshibicije u industrijskom i pomalo eklektičnom stilu koje će zaintrigirati slučajne turiste, ali i dizajnere i arhitekte.

''Projekt kao takav je izvan nekog mainstreama pa je ljudima koji vole dizajn, kulturu i arhitekturu općenito interesantan. Ono je slika otprilike kako ja vidim i radim vino prema tome zaokružuje tu cijelu priču'', kaže Rožanić, koji smatra da je ovim hotelom njihova vinarija dobila sasvim novu dimenziju koja im otvara i druge komercijalne pute, ali i stvara od slučajnih turista nove ljubitelje vina, što je svakako po njemu dobra kombinacija.

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene