Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječko županijsko državno odvjetništvo odlučilo je uložiti žalbu na presudu osječkog Županijskog suda, zbog presude na suđenju za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Dalju.


Vlastimiru Denčiću sud je dosudio kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci, a drugog je optuženika, Zorana Kecmana, oslobodio optužbe za to kazneno djelo.

Vezani članci Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu Ninoslav Jovanović Doživotna kazna zatvora! Presuda "Malčanskom berberinu" koji je oteo i silovao 12-godišnjakinju otkriva mučne detalje

Optuženi 47-godišnji Denčić proglašen je krivim jer je u travnju 1992. u Dalju, tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog i ratnog prava, s ciljem protjerivanja nesrpskog stanovništva s tog područja.

Tako je, skupa s drugim pripadnicima paravojnih postrojbi, prema popisu sastavljenom u tzv. 'štabu TO', nasilno istjerao iz njihovih kuća 90 Hrvata, 11 Mađara, dvoje Muslimana i jednog građanina slovačke narodnosti, te ih protjerao na tada slobodno područje Republike Hrvatske ne dopuštajući im da ponesu niti najnužnije osobne stvari.

Sud je optuženog 51-godišnjeg Kecmana oslobodio optužbe da je sudjelovao u počinjenju istog kaznenog djela, smatrajući kako nije dokazano da je počinio kazneno djelo za koje ga se optužuje. 

U odnosu na osuđujući dio presude ŽDO će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu RH zbog odluke o visini kazne, a u odnosu na oslobađanje drugoga optuženika, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.