Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo Hrgu:

'Zakon o gradnji neće odnijeti milijune kuna iz EU fondova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odbacilo je bojazan predsjednika HSS-a i križevačkog gradonačelnika Branka Hrga.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odbacilo je bojazan predsjednika HSS-a i križevačkog gradonačelnika Branka Hrga da će novi Zakon o gradnji, zbog problema s produženjem građevinskih dozvola koje istječu u ovoj godini, "u vjetar odnijeti" stotine milijuna kuna za projekte iz EU fondova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao Hrg: "Mislim da od Pupovčeva napuštanja vladajuće koalicije neće biti ništa" Slika nije dostupna Reforma pozitivna, ali uz dodatak HDZ-ovi koalicijski partneri traže izmjene u mirovinskoj reformi

Novi Zakon o gradnji, koji je stupio na snagu 1. siječnja, propisuje da građevinska dozvola vrijedi tri godine, dok je bivši Zakon o prostornom uređenju i gradnji propisivao da vrijedi dvije godine i može se produžiti za još dvije godine. Problem je što novi zakon nije definirano što će biti s produženjem građevinskih dozvola koje istječu u ovoj godini, rekao je Hrg.

VIDEO Zagreb: Gradski ured za osobe s invaliditetom NEMA prilagođen prilaz zgradi

Hrvatske vode su 2010. odabrale tridesetak lokalnih samouprava koje pripremaju projekte iz vodoopskrbe i odvodnje za financiranje iz EU fondova. Sklopljeni su ugovori s projektantskim kućama i izvođačima radova, no imovinsko-pravni odnosi i drugi problemi na terenu onemogućili su dovršetak tih projekata, a u ovoj godini trebali bi aplicirati za sredstva za izgradnju infrastrukture iz EU fondova.

Sada bi im mogle propasti građevinske dozvole, kaže Hrg i navodi primjer Križevaca koji su zajedno sa četiri okolne općine dosad za te projekte utrošili 10 milijuna kuna, no još nisu ishodili 30 posto potrebnih građevinskih dozvola.

'Križevci će ostati bez 200 milijuna kuna'

Zbog nedorečenosti novog zakona te dozvole bi nam mogle propasti, čime će oko 10 milijuna kuna "otići u vjetar", no najgore je što će Križevci ostati bez 200 milijuna kuna jer još nismo aplicirali za EU fondove, zdvaja križevački gradonačelnik.

Zbog toga je u pismu ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš zatražio da se u novi zakon ugradi članak koji će omogućiti da se sve dozvole koje su izdane po bivšem zakonu mogu produžiti za još dvije godine.

To je sitnica koja može spasiti desetke milijuna kuna u prvoj fazi, a onda i dovesti u Hrvatsku stotine milijuna kuna iz EU fondova, tvrdi Hrg.

HDZ: Zakon o gradnji ne skraćuje proceduru izdavanja dokumetacije

No, iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poručuju kako nema nikakvog razloga da zbog novog Zakona o gradnji propadnu tisuće građevinskih dozvola izdanih po starom zakonu.

Starim zakonom bilo je propisano da građevinska dozvola, potvrda glavnog projekta i rješenje o uvjetima građenja prestaju važiti ako investitor ne pristupi građenju u roku dvije godine od dana izdavanja potvrde, tj. od dana pravomoćnosti rješenja i građevinske dozvole. Također je bilo propisano da se odobrenja za gradnju pod određenim uvjetima mogu produžiti za još dvije godine.

To znači da se ni po starom zakonu nije moglo produžiti važenje svih odobrenja za gradnju, nego samo onih za koja se nisu promijenili uvjeti pod kojima je odobrenje izdano. Zahtjev za produženje odobrenja za gradnju moglo se podnijeti do 31. prosinca 2013., do kada je stari zakon bio na snazi.

"Dakle, i po starom i po novom zakonu sva odobrenja za gradnju koja su na snazi mogu se konzumirati, dovoljno je prijaviti početak građenja osam dana prije isteka roka važenja građevinske dozvole, potvrde glavnog projekta ili rješenja o uvjetima građenja", ističe Ministarstvo.

Odobrenje za gradnju propast će samo investitoru koji propusti prijaviti početak građenja najmanje osam dana prije isteka važenja dozvole, stoga se nadamo da će investitori o toj obvezi voditi računa, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene