Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za grad'

'Zagrebu za rođendan želimo transparentnu vlast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana grada Zagreba, 31. svibnja, stranka Za grad želi Zagrebu transparentnu vlast u kojoj građani aktivno sudjeluju.

"Ove godine, pored proslave Dana Grada Zagreba, obilježava se i 20. obljetnica uspostavljanja mjesne samouprave u Zagrebu. Vijećnici stranke Za grad zato koriste ovu priliku da upozore na osnovne probleme koje su uočili tijekom godine rada u vijećima zagrebačkih gradskih četvrti i mjesnih odbora gdje su ih sugrađani izabrali", navode u priopćenju.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

Dodaju kako bi mjesna samouprava po svom smislu trebala jamčiti kvalitetnu i učinkovitu suradnju građana i njihovih gradskih institucija, s mogućnošću neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od svakodnevnog utjecaja na njihov život, ali da je realnost sasvim drukčija. Građane se za mišljenje vrlo rijetko pita, a kad se sami organiziraju i uključe u određenu lokalnu problematiku, njihove sugestije se zaobilaze i sabotiraju.

Zagrebački holding traži perače, čistače, referente...

U stranci Za grad tvrde i da se gradska vlast sve više centralizira, a gradonačelnik u sve većoj mjeri prisvaja ulogu apsolutističkog vladara koji Zagrebom vlada prema devizi "grad, to sam ja". Dodaju kako imovinom Zagreba upravljaju gradski uredi, podređeni gradonačelniku, te Zagrebački holding, čiju skupštinu nadzire opet gradonačelnik.

"Primjetan je sve više i negativan trend koji se očituje u oduzimanju javnih prostora građanima i predaji u ruke privatnom kapitalu i interesima, a o tome svjedoče brojni svježi slučajevi sportskih objekata, poput Svetica, koji se otuđuju od prvotne javne funkcije i postupno zatvaraju za slobodan pristup građanima", navode u stranci Za grad.

Gradska skupština o smanjenju plaća

Na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja, Gradska skupština održat će redovitu sjednicu koja na dnevnom redu ima smanjenje plaća gradskim dužnosnicima i službenicima.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor najavio je da će se gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovim dvjema zamjenicama, te predsjedniku Gradske skupštine i njegovoj zamjenici plaće smanjiti za 15 posto. Gradski zastupnici primat će 10 posto manje naknade, a gradski službenici će od 1. srpnja imati plaće niže od 4 do 10 posto.

Gradski zastupnici također će raspravljati o Bandićevu prijedlogu novčane naknade za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec - Jakuševec.

Pred zastupnicima će se naći i točka o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu podjele s osnivanjem trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću, te osnivanje trgovačkog društva "Integrirani promet Zagrebačkog područja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene