Nešto iza 15 sati planuo je novi požar kod Kistanja, širi se jako brzo, a trenutno ga gasi 19 vatrogasaca s osam vozila uz pomoć zračnih snaga, doznajemo u Županijskom centru 112.


Velike požare kod Kistanja u subotu popodne gasilo je osam protupožarnih aviona i helikoptera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, i to na tri lokacije u krugu desetak kilometara. 

Vezani članci Velik požar planuo u Lokvi Rogoznici - 4 Veliki požar kod Omiša: Vatra se primicala kućama, vatrogasci je odbili Vatrogasci / Ilustracija Vatra se proširila na dva stana: U stravičnom požaru poginulo 13 ljudi, među njima i djeca

Sve su kuće obranjene, a zračne snage na požarištima ulažu maksimalne napore kako bi požare stavile pod nadzor gasitelja budući da po noći ne mogu letjeti..

Zagrebački vatrogasci pomažu Drnišu, stanje na požarištu je ozbiljno

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba uputit će u subotu poslijepodne 22 vatrogasca sa šest vozila u Drniš, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Budući da su najavljeni nepovoljni meteorološki uvjeti na području Drniša i okolice gdje je u ovom trenutku stanje na požarištu ozbiljno, tom izvanrednom dislokacijom nastoji se pomoći lokalnim vatrogascima pred najavljenu buru kao i izbjeći eventualno širenje požara.

Odlazak zagrebačkih vatrogasnih snaga predviđen je za 18 sati.

Šime Vičević, reporter Nove TV, koji se nalazi na požarištu kaže da vatra gori već treći dan. "Kuće nisu ugrožene, ali vatra se stalno širi na planini. Požar gase i zračne snage, a u gašenju sudjeluje stotinjak vatrogasaca i trenutno ne postoje naznake kad bi se mogao ugasiti", kaže Vičević. 

Trenutno je opožareno oko 500 hektara te se stvorio jedan obruč na planini koji stalno tinja, a oko kojega vatrogasci stalno dežuraju kako se vatra ne bi razbuktala i ugrozila kuće.

Požari podmetnuti?

Ivica Jurić je sudjelovao u obrani kuća od vatrene stihije koja ne napravila štetu na nasadima. ''Izgorjelo je nešto vinograda, masline, djeteline. Jedino što je izgorjela šuma. Šteta je velika', kaže Jurić.

Štetu je počela stvarati još preksinoć velika vatrena fronta koju ni danas ne uspijevaju ugasiti ni zračne snage. Koliki su iznosu šteta na poljoprivrednim kulturama, još nije poznato, kao ni kako će poljoprivrednici biti namireni.

''Kad se ugasi požar, zajedno sa županijom ćemo rješavati štetu i da vidimo što se može napraviti'', kaže Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.


Bili smo u vinogradu Rajka Duvančića kojemu je u požaru stradao vinograd. ''Izgorjelo je oko 40 panja. Od ovoga vjerojatno neće biti ništa ni sljedeću godinu. To će se morati povaditi, zasaditi novo. Šteta je otprilike 50, 60 kg grožđa'', rekao je Rajko. Dodaje da ne očekuje odštetu, jer smatra da je mali proizvođači neće dobiti.

Kazao je da je na tom području već peti put požar, ali je pogašen bio svaki put prije nego su nastale veće štete. Međutim, ovog puta počinjena je velika šteta. Stoga i on smatra da su ti požari podmetnuti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju