Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za veliki zagrebački projekt zainteresirani su i u drugim zemljama poput Srbije pa će se tako 26. rujna taj poznati zagrebački brand, naći i na ulicama Beograda.


U tvorničkom pogonu Končar-Električna vozila u Jankomiru, u utorak je ZET-u svečano isporučen 35. niskopodni tramvaj CROTRAM konzorcija, koji će već potkraj tjedna voziti zagrebačkim prugama, piše Vjesnik.

Vezani članci ZET pokrenuo tri tramvajske linije - 2 Pogledajte snimku: Nakon godinu i pol tramvaji voze preko remetinečkog rotora Radovi na tramvajskoj pruzi, ilustracija Zastoj u tramvajskom prometu: Automobilom upao u rupu na pruzi na Maksimirskoj, izvlačio ga pauk

Predsjednik uprave Končara Darinko Bago kazao je da je ZET prepoznao vrijednost domaćeg proizvoda i na javnom međunarodnom natječaju izabrao ponudu Končara i TŽV Gredelj. 

Prvih 40 tramvaja, kaže direktor Končara Ivan Bahun jest 61,5 posto domaći proizvod, jer se neki dijelovi tramvaja ne proizvode kod nas, a sljedećih 30 tramvaja sa 65,3 posto hrvatskih dijelova bit će još bliži potpuno domaćem proizvodu. 

S tim modelom niskopodnog tramvaja konzorcij CROTRAM sudjelovao je i pobijedio na natječaju u Poljskoj. No, za taj veliki zagrebački projekt zainteresirani su, kaže Bago, i u drugim zemljama poput Srbije pa će se tako 26. rujna taj poznati zagrebački brand, naći i na ulicama Beograda.

Od 19. do 22. rujna, maketa ili, točnije vozačka kabina tramvaja će se prezentirati na Sajmu transportne opreme u Berlinu. Izvoz se još planira u Bugarsku, Slovačku, Rumunjsku i Njemačku. 

Svečanoj isporuci prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić, koji je izrazio zadovoljstvo projektom, a suradnju Končara i Gredelja nazvao promocijom hrvatske pameti i vrijednosti.

Za Božić je gradonačelnik najavio 50. niskopodni tramvaj, a sredinom sljedeće godine svih 70 će voziti gradskim prugama.