Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrebački tramvaj na beogradskim prugama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za veliki zagrebački projekt zainteresirani su i u drugim zemljama poput Srbije pa će se tako 26. rujna taj poznati zagrebački brand, naći i na ulicama Beograda.

U tvorničkom pogonu Končar-Električna vozila u Jankomiru, u utorak je ZET-u svečano isporučen 35. niskopodni tramvaj CROTRAM konzorcija, koji će već potkraj tjedna voziti zagrebačkim prugama, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija preusmjerene linije FOTO Iskočio tramvaj iz tračnica, ovakve gužve dugo nisu viđene Sanacija tramvajske naponske mreže Stanje sanirano oko 18:30 Tramvaji ne voze centrom Zagreba: Kod Glavnog kolodvora oštećena je naponska mreža

Predsjednik uprave Končara Darinko Bago kazao je da je ZET prepoznao vrijednost domaćeg proizvoda i na javnom međunarodnom natječaju izabrao ponudu Končara i TŽV Gredelj. 

Prvih 40 tramvaja, kaže direktor Končara Ivan Bahun jest 61,5 posto domaći proizvod, jer se neki dijelovi tramvaja ne proizvode kod nas, a sljedećih 30 tramvaja sa 65,3 posto hrvatskih dijelova bit će još bliži potpuno domaćem proizvodu. 

S tim modelom niskopodnog tramvaja konzorcij CROTRAM sudjelovao je i pobijedio na natječaju u Poljskoj. No, za taj veliki zagrebački projekt zainteresirani su, kaže Bago, i u drugim zemljama poput Srbije pa će se tako 26. rujna taj poznati zagrebački brand, naći i na ulicama Beograda.

Od 19. do 22. rujna, maketa ili, točnije vozačka kabina tramvaja će se prezentirati na Sajmu transportne opreme u Berlinu. Izvoz se još planira u Bugarsku, Slovačku, Rumunjsku i Njemačku. 

Svečanoj isporuci prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić, koji je izrazio zadovoljstvo projektom, a suradnju Končara i Gredelja nazvao promocijom hrvatske pameti i vrijednosti.

Za Božić je gradonačelnik najavio 50. niskopodni tramvaj, a sredinom sljedeće godine svih 70 će voziti gradskim prugama. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene