Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedovoljno razvojan i socijalan

Zagrebački SDP najavio da neće podržati gradski proračun za 2018.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački SDP najavio je u srijedu da neće podržati gradski proračun za 2018. jer smatra da je nedovoljno razvojan i socijalan, pogotovo u dijelu koji se tiče osjetljive i ranjive skupine građana - djece i mladih, što se, ističu, može vidjeti po ulaganjima u kapitalne objekte u školstvu, zdravstvu i kulturi.

"Proračun nećemo podržati. Svake godine se pumpa i do pola milijarde je nerealnih prihoda, a rashoda, onoga što se planira je sve manje, pogotovo kapitalnih investicija, a na kraju ispada da se ni to ne realizira. Ne znamo što se u ovom gradu može izgraditi i napraviti uz ono malo malo novca što se predvidi kada se ne pripreme projektne dokumentacije", kazao je v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, 21. prosinca.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Potpredsjednik SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Rajko Ostojić ocijenio je da je proračun za iduću godinu 'težak' sedam milijarda i 570 milijuna kuna tek djelomično socijalan. Posebno je, kaže, nedovoljno socijalan i razvojan u pogledu osjetljivih i ranjivih skupina građana - djece i mladih, "što možemo vidjeti po ulaganju u kapitalne objekte u školstvu, zdravstvu i kulturi, odnosno u svim društvenim djelatnostima".

Vidi se razlika između proračuna kada se ide na izbore i proračuna kada se dobije na izborima

Podsjetio je da su ta ulaganja u posljednjih nekoliko godina bila na razini oko 350 milijuna kuna, rebalansom proračuna ove godine su smanjena, a za iduću godinu su planirana u iznosu od 200 milijuna kuna. "Radi se o sniženju od 50 posto, a svjedočimo višesmjenskoj nastavi u školama, derutnom stanju u dječjim vrtićima, azbestnim krovovima po bolnicama. Tu definitivno vidimo razliku između proračuna kada se ide na izbore i proračuna kada se dobije na izborima", naglasio je Ostojić.

Gradonačelnik nije ispunio svoja obećanja i očekivanja niti ono što je zacrtao u programu, kazao je Ostojić, ustvrdivši da se sada pokušava 'vaditi' na državu te optužuje premijera Andreja Plenkovića da mu je za Božić ukrao 400 milijuna kuna i da je zato prisiljen na ovakve mjere.

"Gradonačelnik pokušava mjerama snižavanja plaće svojim pročelnicima još jednom ukazati da mu je Plenković ukrao Božić. Mislim da je to pukotina u koaliciji Plenkovića i stranke Milana Bandića, to je naznaka da ta koalicija polako, ali sigurno odumire", ustvrdio je Ostojić.

Brumnić: Izdvajanje Velesajma kako je sada predloženo nema smisla

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić smatra, vezano uz točku dnevnog reda Gradske skupštine oko izdvajanja ZET-a i Zagrebačkog Velesajma iz Holdinga, da izdvajanje Velesajma kako je sada predloženo nema smisla.

"Među obrazloženjima zašto se odvaja Velesajam istaknuto je to da bi određeni društveni sadržaji koji bi se tamo gradili bili direktno pod upravljanjem Grada, a na Odboru je rečeno da bi Zagreb kupovao zemljište od Velesajma. Na prošloj sjednici Skupštine kada sam govorio da nema nikakve suvisle logike da Zagreb proda Velesajmu zemljište za izgradnju Podbrežja II, već bi bilo logičnije da zemljište zamijeni s podružnicom Zagrebačka stanogradnja koja gradi Podbrežje II, a da zauzvrat dobije društvene objekte u vlasništvo, tada je rečeno da će oni to prodati, a da će nakon toga iznajmiti društvene objekte koje će ta podružnica graditi. Izdvajanje kakvo je predloženo nije prihvatljivo", ustvrdio je Brumnić.

Vezano za točku dnevnog reda koja je povučena s prošle sjednice, a prema kojoj bi posao čišćenja slivnika, linijskih rešetki, ali i rekonstrukcije slivnika, kao i poslova asfaltiranja nakon obnavljanja, uz Vodoopskrbu i odvodnju (ViO) radile i privatne tvrtke, Brumnić je rekao da je ovaj put stavljena potpuna ista. "Osnovali smo ViO kojoj je glavni cilj distribucija vode i odvodnja, koji je smisao da tražimo firmu koja će raditi posao umjesto podružnice koju smo osnovali", upitao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene