Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omiljena poslastica

U Zagrebu otvoren Muzej čokolade, vlasnici prije otvaranja kušali na stotine vrsta

Šest prostorija Muzeja čokolade u Zagrebu ispričat će priču od daleke prošlosti do sadašnjosti. U muzeju se kroz brojne sobe kronološki putuje kroz povijest izrade čokolade: od obrade zrna kakaovca u Mezoamerici do današnje Ruby čokolade.

U svakoj sobi se educira pa se tako može saznati kako je čokolada bila piće prije no što je postala pločica. Čokolada se je pila iz otmjenih šalica, a pila ju je isključivo elita. Kakaovac je služio i kao platežno sredstvo, pa je tako jedno jaje vrijedilo jedno zrno, a ljudski rad sto zrna kakaa.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša

U Muzeju čokolade se može isprobati nekoliko vrsta čokolade, a među njima je i ona najpoznatija: mliječna. U drugom dijelu Muzeja se djeca mogu igrati molinillom, drevnim predmetom kojim se izrađivala čokolada.

Prilikom izrade stvarala se pjena i bila je najpoželjniji dio čokoladnog napitka. On je bio i sastavni dio vojnih obroka.

"Bio je to vrlo kaloričan napitak koji je pomagao u borbi. U Muzeju imamo i originalne limenke čokolade koje je kraljica slala britanskoj vojci za vrijeme Burskih ratova 1900", rekao je Domagoj Cerovac, suvlasnik Muzeja čokolade Zagreb.

Posebna pozornost u uređenju muzeja pridavala se bojama prostorija.

"U Europi, gdje su prve tvornice, smo htjeli prikazati industrijski zelenu boju u kombinaciji s ciglom", konstatirala je Željka Zrnić koja je dizajnirala sami Muzej.

Predmete za muzej vlasnici su kupovali po cijelom svijetu. Obilazeći muzeje, kušali su na stotine čokolada.

Na ulasku u muzej posjetitelj dobije kutijicu s čokoladama koje degustira prilikom obilaska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene