Šest prostorija Muzeja čokolade u Zagrebu ispričat će priču od daleke prošlosti do sadašnjosti. U muzeju se kroz brojne sobe kronološki putuje kroz povijest izrade čokolade: od obrade zrna kakaovca u Mezoamerici do današnje Ruby čokolade.


U svakoj sobi se educira pa se tako može saznati kako je čokolada bila piće prije no što je postala pločica. Čokolada se je pila iz otmjenih šalica, a pila ju je isključivo elita. Kakaovac je služio i kao platežno sredstvo, pa je tako jedno jaje vrijedilo jedno zrno, a ljudski rad sto zrna kakaa.

Vezani članci Zagreb šest mjeseci nakon razornog potresa - 2 Europski parlament odobrio Hrvatskoj 683,7 milijuna eura za saniranje posljedica potresa Stambena zgrada na Zavrtnici na kojoj je došlo do urušavanja stropa - 2 Urušio se strop i zapriječio im prolaz: Vatrogasci spašavali četiri čovjeka i jednog ljubimca

U Muzeju čokolade se može isprobati nekoliko vrsta čokolade, a među njima je i ona najpoznatija: mliječna. U drugom dijelu Muzeja se djeca mogu igrati molinillom, drevnim predmetom kojim se izrađivala čokolada.

Prilikom izrade stvarala se pjena i bila je najpoželjniji dio čokoladnog napitka. On je bio i sastavni dio vojnih obroka.

"Bio je to vrlo kaloričan napitak koji je pomagao u borbi. U Muzeju imamo i originalne limenke čokolade koje je kraljica slala britanskoj vojci za vrijeme Burskih ratova 1900", rekao je Domagoj Cerovac, suvlasnik Muzeja čokolade Zagreb.

Posebna pozornost u uređenju muzeja pridavala se bojama prostorija.

"U Europi, gdje su prve tvornice, smo htjeli prikazati industrijski zelenu boju u kombinaciji s ciglom", konstatirala je Željka Zrnić koja je dizajnirala sami Muzej.

Predmete za muzej vlasnici su kupovali po cijelom svijetu. Obilazeći muzeje, kušali su na stotine čokolada.

Na ulasku u muzej posjetitelj dobije kutijicu s čokoladama koje degustira prilikom obilaska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr