Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo šestero ljudi

Zagreb prije 17 godina napadnut raketnim sustavom 'Orkan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 17 godina u znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak', pobunjeni Srbi su raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem napali središte Zagreba gdje je poginulo šestero ljudi.

Prvi projektili iz raketnog sustava 'Orkan' s kazetnim punjenjem na Zagreb su pali 2. svibnja u 10,23 sati, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice

Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta.

U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno, 39 teško i 136 lakše. Opasnost za Zagrepčane predstavljalo je i oko 500 neeksplodiranih punjenja, tzv. zvončića, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za poraz u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama tada otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić kojega je Haaški sud, zbog zapovijedi da se raketira Zagreb, odnosno za ratni zločin, osudio na 35 godina zatvora.

U spomen na žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osveta za Bljesak Na današnji dan pobunjeni Srbi su raketirali Zagreb Slika nije dostupna Meteorolozi upozoravaju VIDEO: Španjolska se priprema za ‘savršenu oluju’

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene