Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka Gradska skupština je donijela novu Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2010. godine, čiji je glavni cilj omogućiti što veću neovisnost i uvjete za samostalan život osobama s invaliditetom.


Posebnu pažnju posvetili smo ženama i djeci s invaliditetom, ali i osobama s najtežim stupnjem invalidnosti, rekao je Zvonimir Šostar i dodao kako je u planu osnivanje tzv. brižnog telefona. U planu je i dovršetak registra 90.000 osoba s invaliditetom u Zagrebu, te osnivanje referalnog centra pri Ustanovi za rehabilitaciju invalida (URIHO).

Vezani članci Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neizvjesna budućnost osoba s invaliditetom: Mnogi poslodavci koji su ih dužni zaposliti radije plaćaju kazne Bistro Punkt u Puli zapošljava osobe s invaliditetom (Video: Dnevnik Nove TV) Pula: Vlasnica malog bistroa je poslodavac godine za osobe s invaliditetom

Gradska zastupnica HNS-a Morana Paliković-Gruden je istaknula da je pitanje registra i referalnog centra već trebalo biti riješeno po prošloj strategiji.

"Nismo mi milostivi prema osobama s invaliditetom, nego smo im dužni osigurati iste uvjete života", rekla je Paliković-Gruden, te navela da bi bilo dobro i da slijepa i slabovidna djeca također imaju besplatne školske udžbenike, te da ima više dnevnih centara za osobe s invaliditetom.

Predstavnici udruga invalida izrazili su zadovoljstvo što se, ipak, sustavno radi na stvaranju uvjeta jednakih mogućnosti, a gradonačelnik Milan Bandić poručio im je sa skupštinske govornice da su im njegova vrata otvorena 24 sata. 

Posebno se pohvalio da je i zgrada Gradskoga poglavarstva dostupna osobama s invaliditetom.

Oporbeni zastupnici u raspravi su kritizirali Izvješće o radu
Gradskog poglavarstva u 2006., o čemu je govorio gradonačelnik Milan Bandić.

"Izvješće je puno floskula, što pokazuje koliko gradska uprava drži do predstavničkog tijela, ali i do građana", rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain i ocijenila da je Izvješće tek "plan želja, a da istodobno nema ni riječi o tome što je u 2006. propušteno učiniti, a planirano je".

U raspravi je upozoreno da se u Izvješću ne vidi je li poboljšana suradnja među gradskim uredima.

"Slažem se da je bitno Izvješće o radu, ali isto tako je bitan i
rad", rekao je gradonačelnik Bandić, te obećao jači obračun s
birokracijom.