Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Nastavlja se gradnja Sveučilišne bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na današnjoj je sjednici donijelo Zaključak o nastavku gradnje Sveučilišne bolnice "Zagreb" u Blatu, u kojem se navodi da je dovršenje Sveučilišne bolnice, koja je u likvidaciji, od iznimnog značaja za razvoj zdravstva Republike Hrvatske i Grada Zagreba te će stoga Vlada u zajednici s Gradom Zagrebom pristupiti dovršenju njezine izgradnje.

U Zaključku se navodi da se osniva Povjerenstvo za izradu prijedloga dovršetka realizacije projekta Sveučilišne bolnice "Zagreb", te da (prijašnje) Povjerenstvo koje je Vlada osnovala 15. rujna 2005. prestaje s radom.

Pročitajte i ovo Gradnja u Dubrovniku Inspekcija potvrdila nepravilnosti na gradilištu bivšeg kapetana Vatrenih : On poručio da će platiti kaznu, zna se i kolika će biti Gradnja - 4 Cvjeta gradnja Trenutačno se u Hrvatskoj gradi više od 2000 stanova, ali cijene nikako da osjetnije padnu: "Svi moramo stati na loptu"

Novoosnovano Povjerenstvo čine - predsjednik Povjerenstva Andrija Hebrang, ministar financija Ivan Šuker, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslav Bergman, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Ivo Jelušić te članovi Poglavarstva Grada Zagreba Zvonimir Šostar, Slavko Kojić i Davor Jelavić.

Vlada i Grad Zagreb potpisat će zajedničku izjavu o dovršetku
izgradnje i opremanju Sveučilišne bolnice, a Povjerenstvo će izraditi konačni prijedlog nastavka realizacije projekta "Sveučilišna bolnica Zagreb", a kao jedna od mogućnosti provest će se međunarodno prednatjecanje za javno privatno partnerstvo.

Navodi se da Vlada preuzima obvezu financirati dovršetak izgradnje i opremanje Sveučilišne bolnice, te da će Bolnica biti u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u omjeru pola-pola. Sveučilišna bolnica će biti uključena u javno-zdravstveni sustav Hrvatske i bit će dostupna svim građanima. Financiranje pogona bolnice odvijat će se na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i iz drugih izvora, a bit će izgrađena i opremljena tako da udovoljava svim najsuvremenijim uvjetima pružanja zdravstvenih usluga, izvođenju svih razina nastave
te provođenju znanstvenih projekata.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog poglavarstva gradonačelnik Milan Bandić je rekao da je staro Povjerenstvo kojemu je on bio na čelu izmijenjeno, odnosno da su njega smijenili.

Dodao je da je staro Povjerenstvo u zadnjih osam, devet mjeseci radilo i to na sadržaju buduće bolnice te ponovnom snimanju stanja građevinskih radova na objektima i da je to napravljeno. Rekao je da je parcela na kojoj je Sveučilišna bolnica u stopostotnom vlasništvu Grada Zagreba, da imamo objekte, te 314 milijuna tadašnjih njemačkih maraka koje su građani Zagreba uložili za izgradnju Sveučilišne bolnice.

Bandić je rekao da od ovog Povjerenstva očekuje da u vrlo skoro
vrijeme pripremi Sporazum o dovršetku Sveučilišne bolnice jer Grad Zagreb nema snage da sam dovrši tu bolnicu.

Rekao je da je uvjeren da formiranje Povjerenstva koje treba
pripremiti potpisivanje Sporazuma s Vladom korak dalje ka partneru kojim će se realizirati projekt koji očekuju svi Zagrepčani koji su izdvojili 314 milijuna tadašnjih maraka i da je sretan da se konačno ti novci mogu deblokirati.

Na upit novinara kako to da se dva mjeseca prije izbora potpisuje sporazum za dovršetak Sveučilišne bolnice, te što ako se Vlada
promijeni, Bandić je rekao da bi bio sretan da se i za vrijeme
koalicijske vlasti to započelo.

"Sad tko ponudi ruku Gradu Zagrebu u partnerskom odnosu da realizira projekt 314 milijuna maraka koje su građani Zagreba dali u projekt Sveučilišne bolnice koji stoji zaleđen 20 godina je naš partner - bivša, sadašnja ili buduća Vlada", rekao je Bandić na pitanje novinara. Rekao je kako misli da niti jedna Vlada neće biti protiv toga da posluša građane Zagreba kojih je 85 posto za dovršetak Sveučilišne bolnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene