Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu pitali za godine

Zagreb: Maloljetnica bez problema kupila apsint

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da maloljetnicima kupnja alkolhola u trgovinama i nije neki problem, unatoč zakonskoj zabrani, pokazao je još jedan slučaj u Zagrebu.

U jednoj zagrebačkoj trgovini 15-godišnja M.M. kupila je apsint, alkoholno piće s 80 posto alkohola. To je prvo saznala majka maloljetnice koja je u njezinom ruksaku pronašla praznu bocu tog pića. M.M. je u kupnji bila zajedno s prijateljima koji su kupovali pivo i vino, a tom prilikom ih nitko nije zatražio osobnu iskaznicu niti pitao za godine, prenosi Večernji list. Majka je otišla do spomenute trgovine gdje su u računalu došli do vremena kupnje apsinta, kao i do snimke nadzorne kamere na kojoj je majka prepoznala svoju kćer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozio i službenog psa Pijani policajac izazvao prometnu nesreću: Pogledajte koliko je napuhao u rano jutro Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

Apsint je zabranjen u većini europskih zemalja, dok se u Hrvatskoj legalno prodaje jer nema ograničenja postotka alkohola u pićima. Majka je cijeli slučaj prijavila Državnom inspektoratu i tu priča dobiva nastavak. Umjesto da inspektorat odredi kaznu za vlasnika trgovine između 30 i 150.000 kuna i kaznu trgovcu između 5 i 15.000 kuna, ispalo je da će u kazni biti jedino 15-godišnja maloljetnica.

Prema zakonu kazna se može prepisati samo u slučaju da u trgovini tijekom prodaje alkoholnog pića maloljetnoj osobi bude inspektor koji će posumnjati u punoljetnost kupca. Bez obzira na postojeću snimku, zakon ne vrijedi kad maloljetnik napusti trgovinu. Jedino što je ljutitoj majci preostalo je to da odgovorne prijavi policiji za ugrožavanje života, što je i učinila. Zgrožena ovim slučajem, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić tražila je dodatno očitovanje, jer kako kaže, pokazujemo da nam nije stalo do stvarne zaštite djece, već samo do forme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene