Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagreb je jedna od najskupljih 50 svjetskih metropola. Pokazalo je to posljednje istraživanje svjetske savjetodavne kuće, na čijoj se listi Zagreb svake godine popne za nekoliko mjesta.


U skupom društvu nema susjednih prijestolnica Beograda ni Ljubljane, provjerili smo i zašto.Javni prijevoz, parkiranje ili stan. Što je sve u Zagrebu skupo, najbolje znaju Zagrepčani.

Vezani članci Zvonimir Mršić, ekonomski stručnjak Ekonomski stručnjak o posljedicama poskupljenja goriva: "Sljedećih šest mjeseci čeka nas rast cijena svega i svačega" Zdravko Marić Marić komentirao poskupljenje hrane i goriva: "I ja odem u dućan i vidim kolike su cijene"

Skupoću potvrđuje i istraživanje za strana poduzeća prema kojem je Zagreb upao na 49-to mjesto najskupljih metropola svijeta. U obzir su uzete cijene stanova, hrane, troškovi odjeće, ali i zabave. Osim cijena poslovnih prostora čija gradnja u Zagrebu buja, računali su se i neki drugi troškovi.

- Tu su uračunate cijene cijena engleskog ili francuskog vrtića, odnosno međunarodne neke škole za djecu ili cijena bejbisiterice, trošak najma sobe sa poslugom ili bez nje ili set golf loptica, rekao je Goran Bakula, ekonomski savjetnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No Zagreb je još uvijek daleko jeftiniji od vodećih svjetskih metropola. Najskuplja je Moskva, slijede Tokio, London, Oslo i Seul. Zbog slabljenja dolara američki gradovi nisu u vrhu, a na listi nema ni traga metropolama naših susjeda - Ljubljani i Beogradu.

- Naš porast industrijske proizvodnje i društvenog proizvoda je među najvišima u regiji, i očito da takvi elementi pridonose tome da i sam život postaje skuplji, rekao je Zlatan Frolich iz Komore Zagreb.

A to najbolje osjete Zagrepčani. Uz sve više cijene, to što njihov grad postaje meka za poslovne ljude, mala im je utjeha.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju