Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana sjednica pobodom Dana grada

'Zagreb ima pravo tražiti ono što mu pripada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan Grada Zagreba danas je obilježen u Staroj gradskoj vijećnici svečanom sjednicom zagrebačke Gradske skupštine na kojoj su uručene i Nagrade grada Zagreba ovogodišnjim dobitnicima.

Predsjednik Skupštine Boris Šprem je podsjetio na zagrebačku prošlost od koje, rekao je, prečesto nismo učili za budućnost, a imamo jedno od najstarijih sveučilišta u Europi, dragocjeno iskustvo privrednika.

'Tako sam uvjeren da Zagreb zna pronaći cestu novog kritičkog oduševljenja, a ne podleći depresiji, letargiji, pasivnosti i iščekivanju', kazao je Šprem. Ustvrdivši da se danas na razini države gotovo ništa ne može učiniti bez amena središnje vlasti, naveo je i da istodobno u gradu sve bitne odluke donosi središnja gradska vlast i pritom zaboravlja da većina gradskih četvrti ima po 50 tisuća stanovnika.

'Zato, kao što Zagreb treba tražiti ono što mu pripada pa i da bira svoje saborske zastupnike, a ne da ga se cijepa, kroji, lijepi, dodaje i odbija po nečijoj pragmatičnoj volji, isto tako mora spustiti odlučivanje do svakog građanina', poručio je Šprem. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je ocijenio da su gradska izvršna i zakonodavna vlast bolje surađivale u prvoj nego u drugoj godini mandata, da su se često bavili sobom umjesto gradom i rješavanjem problema građana, ali da su naučili da nema mjesta za nesnošljivost i netrpeljivost.

'Građani od nas očekuju da pobijedimo sujete i veličine i zajedničkim snagama započnemo kvalitetne zagrebačke projekte, a onda će građani na redovitim izborima ponovno reći svoje', istaknuo je Bandić. Ustvrdio je kako dosad nisu bili dovoljno servis građanima niti logistika poduzetnicima. "Umjesto motora razvoja bili smo kočnica", dodao je okrivivši za to i birokratski aparat.

Najavio je i program gospodarskih mjera temeljenih na zapošljavanju i socijalnoj politici o čemu će, kaže, detaljnije još govoriti. Predsjednik RH Ivo Josipović najavio je dolazak na svečanu sjednicu Gradske skupštine, ali je zbog obveza (na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnosti) bio spriječen.  U ime predsjednice Vlade RH, Dan grada Zagreba čestito je Zagrepčanima ministar uprave Davorin Mlakar, a posebnu čestitku je uputio dobitnicima Nagrade Grada Zagreba.

Nagrada grada Zagreba, koja nagrađenima donosi i 50.000 kuna, posmrtno je dodijeljenja Vesni Andrijević-Matovac za predan rad u Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka dojke 'Sve za nju', a u njezino ime nagradu je primila kćerka Nika.

Dobitnik nagrade je i maestro Nikša Bareza, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander, književnica Nada Gašić, redatelj Rajko Grlić, profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zoran Lulić za vođenje projekata panoramskih autobusa, profesor Kineziološkog fakulteta Vladimir Medved, dr. Željko Metelko za izvanredne znanstvene rezultate u području dijabetologije, književni teoretičar i povjesničar Zoran Kravar, košarkaški trener i legenda Nikola Plećaš, vaterpolist Miro Poljak.

Nagrada je danas uručena i istaknutom pravnom stručnjaku Juraju Hrženjaku koji je zahvalio u ime dobitnika među kojima je bila i Slavica Kanić-Detelić koja je dobila posebno topli pljesak jer je nagradu dobila u znak zahvalnosti za humanost i donaciju životne ušteđevine od 50 tisuća eura za izgradnju dječjeg vrtića u Maloj Mlaki.

Nagradu je dobio i hrvatski akademski odbojkaški klub Mladost, Treći program Hrvatskog radija, Zagrebačka slavistička škola u povodu 40. obljetnice te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u povodu 150. obljetnice. Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici političke, znanstvene, sveučilišne, vjerske i sudbene vlasti. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Zagrebački U-Bahn'' Bandić na Skupštini otkrio nove planove: ''Zagrebački Manhattan nije stao. Sada je prioritet podzemna željeznica'' Virtulana sjednica zagrebačke Skupštine posjetio ih i premijer Bandić poslao kamion Čistoće na Markov trg pa oporbi poručio: "Doći ću nakon dezinfekcije"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene