Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Zagreb će za ZET u iduće dvije do tri godine nabaviti još 70 niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 1,15 milijardi kuna.


Ugovore za taj projekt danas su u Dvercu potpisali redstavnici Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i podružnice ZET-a te UniCredit leasinga Croatia i konzorcija Crotram.

Vezani članci Zagrebački tramvaj Pukle tramvajske tračnice u Zagrebu: Neke linije prometuju skraćeno Zastoj u tramvajskim linijama Prometni kaos u Zagrebu, taksist upao u tračnice: Stvorile se velike gužve, dio tramvajskih linija bio u zastoju

Svečanom potpisivanju bio je nazočan i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader.

"To je veliki dan za Zagreb", rekao je Sanader i naglasio kako taj trenutno najveći projekt u Europi vezan uz izradu niskopodnih tramvaja ima potporu hrvatske Vlade.

Sanader je pohvalio suradnju konzorcija Crotram, kojeg čine državne tvrtke "Gredelj" i "Končar", s Gradom Zagrebom te činjenicu da su tramvaji najvećim dijelom domaći proizvod, a mogli bi, kaže, postati i dobar izvozni proizvod.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, kao potpisnik ugovora u ime kupca, naglasio da će novih 70 niskopodnih tramvaja "dati pečat" javnom gradskom prijevozu u idućih 10 godina i podići prometni standard Zagrepčana, zajedno sa 70 tramvaja nabavljenih od 2003. i 200 novih autobusa koje Grad namjerava nabaviti u iduće 4 godine.

U međuvremenu, udarit ćemo temelje novom podzemno-nadzemnom tračničkom sustavu što je prometna budućnost Zagreba, naveo je Bandić.

Predsjednik Uprave UniCredit Lesaing Croatia Tomo Bolotin je rekao da taj veliki projekt pokazuje kako je financijski sektor u Hrvatskoj jak i sposoban doprinositi investicijskom razvoju Hrvatske.

Voditelj konzorcija Crotram Darinko Bago je zahvalio Gradu Zagrebu što im je ponovno povjeren posao izrade niskopodnih tramvaja i pohvalio se da je udio domaćih komponenti u niskopodnim tramvajima od
2003. porastao s 55 na 72 posto koliko ih danas ima u tramvajima što govori da domaća proizvodnja može napraviti jedno od najsloženijih tehničko-tehnoloških vozila u svijetu.

Nakon potpisivanja ugovora, na zagrebačku tramvajsku prugu će svakog mjeseca izlaziti po tri nova tramvaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju