Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Zagreb će tajiti trase kapitalnih projekata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić preporučio je pročelnicima da informacije o kapitalnim projektima u gradu drže u tajnosti kako bi izbjegli ucjenjivanje vlasnika koji na tim dionicama imaju privatne parcele.

U jednoj radijskoj emisiji najavio je da je to sugerirao i nadležnim pročelnicima kako bi se u budućnosti spriječila mogućnost da se neki od planova ne ostvare zbog 'ucjena'.

Pročitajte i ovo Ilustracija demografska obnova Hrvatska općina prodaje kuće za 30 centi: Ovo su uvjeti, a mogu se dobiti i dodatni bodovi Slika nije dostupna Dan poslije izbora Milanović: Kampanja je bila zloćudna; HDZ: Mi smo najjača stranka

Ipak, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić tvrdi da mu takav prijedlog dosad još nije upućen. Tajiti takve projekte, ističe, u praksi je nemoguće.

'Trase su poznate jer su ucrtane u Generalni urbanistički plan. Također, i odluke Gradske skupštine su javne pa građani iz plana gradnje mogu vidjeti kuda će prometnica ići', rekao je Jelavić. 

Kao dva primjera svojevrsnih 'ucjena' naveo je Sveučilišnu aleju od Fakulteta strojarstva do Slavonske i Branimirovu ulicu od Zavrtnice do Heinzelove. 

U Gradu ističu da ti projekti stoje zbog nerealnih uvjeta vlasnika privatnih zemljišta. 

'Postoje zahtjevi koji naprosto nemaju veze sa stvarnošću. Recimo, na trasi Branimirove ima nekoliko kućica, a njihovi se vlasnici ponašaju kao da su one napravljene od zlata. Isto je i sa Sveučilišnom alejom, ali mi pokušavamo razgovarati s tim ljudima kako bi se postigle realne nagodbe. Oni bi trebali biti realniji i zemljišta prodavati za onoliko koliko ona stvarno vrijede', objasnio je Jelavić i dodao da bi se oba projekta mogla završiti u roku od mjesec dana ako bi se sporne parcele uspjele otkupiti.

Kao moguće rješenje problema navodi se i postupak izvlaštenja takvih vlasnika, no, ističe Jelavić, vlasti nemaju naviku pribjegavati takvim metodama.

'Ako bi netko pokrenuo postupak izvlaštenja, onda bi na kraju vlasnici parcela dobili koliko smo im i nudili, a nudili smo im i više nego što je bilo realno. U ovom mandatu tome nismo pribjegavali', rekao je Jelavić i dodao da se vlasnici privatnih zemljišta ponekad i sami javljaju i mole Grad da otkupi zemljište kako bi riješili svoje stambeno pitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene