Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRADALO VOĆE I POVRĆE

Kao da je siječanj, a ne kraj svibnja: U Zagorju zbrajaju posljedice druge tuče u desetak dana, ali najgore tek dolazi

Tuča u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tuča u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tuča u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tuča u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tuča u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Zagorju se zbrajaju posljedice već druge tuče u razmaku od samo desetak dana. Iz županije kažu kako šteta nije tolika da bi proglašavali stanje elementarne nepogode. Zagorski raketari pak optužuju državni Hidrometeorološki zavod koji im, tvrde, ne dopušta braniti Zagorje od tuče.

Dvorište obitelji Šeremet u srijedu je izgledalo kao da je siječanj, a ne kraj svibnja. Ostaci tuče veličine zrna graška i dalje se vide.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Franjo Brozaj Pozivi centru 112 još stižu Nevrijeme protutnjalo Zagorjem, padala je tuča veličine oraha, zbrajaju se štete: "Moramo sve ručno raditi"

''Počelo se nebo sve onako zatvarati. U zadnji tren smo otišli u kuću jer smo bili vani i onda je samo odjednom krenulo i u roku od par minuta sve je bilo bijelo'', rekla je Ivana Erjavac Šeremet iz Lobora.

Nastradalo je voće i povrće. ''Kroz nekoliko minuta uz taj sitni, ali jako gusti led zapravo svi usjevi su uništeni. U vrtu u polju, cvijeće, voćke'', dodaje Ivana.

''Vinograd je gotov, kukuruz je gotov'', kaže Stjepan Šeremet iz Labora. Općinske službe po terenu popisuju štetu.

''Kako su nam naši vinogradari i poljoprivrednici rekli, ipak ćemo morati pričekati dan, dva da vidimo koje su prave štete'', rekla je Ljubica Jembrih, načelnica općine Lobor.

Iz Krapinsko-zagorske županije kažu kako ne razmišljaju o proglašavanju elementarne nepogode. ''Nemamo obavijesti da bi šteta bila takvih razmjera, a niti sa terena, nemamo zahtjeva niti informacija od ljudi da ima većih šteta'', kaže Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Zagorju je ovo druga tuča u deset dana. Iz Udruge hrvatskih raketara optužuju kako Državni hidrometeorološki zavod ne dopušta da se Zagorje raketama brani od tuče.

''Kao šećer na kraju, nisu čak ni dozvolili da palimo prizemne generatore'', rekao je Josip Salatko iz Udruge raketara Hrvatske.

Iz Zavoda ne odgovaraju na optužbe raketara, a iz Županije kažu kako Zavod tvrdi da obrana nije učinkovita pa se novac preusmjerava na zaštitne mreže i plaćanje osiguranja. Najgore od tuče Zagorci tek očekuju u srpnju i kolovozu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Ima li Predsjednica razloga za brigu? Ovo joj se zadnji put dogodilo još 2017., a u izbornoj smo godini Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 5 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 5 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 9 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 9 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 1 +4 Crobarometar za svibanj (Dnevnik.hr) - 7 Hrvatska Ima li Predsjednica razloga za brigu? Ovo joj se zadnji put dogodilo još 2017., a u izbornoj smo godini 1/10 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene