Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagorec iz MORH-a odnio dvije torbe dragulja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snježana ŠipraK, bivša tajnica Vladimira Zagorca, potvrdila je da je Zagorec u vrijeme dok je bio pomoćnik ministra obrane od jednog trgovca oružjem preuzeo dvije torbe dragog kamenja koje je odlazeći s dužnosti uzeo iz sefa u MORH-u.

Dvije torbe dragulja Zagorcu je ostavio trgovac oružjem Josef Rothaichner, nakon što je za kupovinu raketnog sustava S-300 u Ministarstvu obrane 1993. ili 1994. dobio pet milijuna dolara, kazala je ŠipraK svjedočeći na suđenju za otmicu Zagorčeva sina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrač: 'Sve je bila farsa, presuda je katastrofa' Slika nije dostupna U ponedjeljak presuda Hrvoju Petraču

O primanju dragog kamenja koje je Zagorec pospremio u sefu u svom uredu nije sastavljena nikakva dokumentacija, niti je o tome obaviješteno Ministarstvo financija. 

Postojanje dragulja nije dokumentirano niti u primopredajnoj dokumentaciji nakon smjene vlasti 2000. jer je dvije pilotske torbe s raznim dragim kamenjem u plombiranim plastičnim kutijicama Zagorec nešto ranije odnio iz ureda, kazala je bivša Zagorčeva suradnica.

Priču o njegovim poslovima oko kupovine oružja Snježana ŠipraK je ispričala nakon pitanja branitelja Hrvoja Petrača.

Upravo je Petrač, kojem se ponovno sudi za otmicu, prije nekoliko tjedana na sudu naveo niz nezakonitih transakcija koje je Zagorec navodno počinio tijekom obnašanja dužnosti. 

Snježana Šiprak je ustvrdila i da je bivši pomoćnik ministra sam s dobavljačima ugovarao cijene oružja, a potom uz dozvolu Ministarstva financija išao po novac u Privrednu banku. 

O torbama s draguljima Zagorec je, tvrdi Šuprak, obavijestio jedino tadašnjeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, a nakon smrti ministra obrane Gojka Šuška 1998. o dragom kamenju je u svom uredu razgovarao s Hrvojem Petračem.

Petrač je ranije na sudu ustvrdio da ga je Zagorec pitao može li prodati drago kamenje vrijedno 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Komentirajući svjedočenje odvjetnik obitelji Zagorec, Krešimir Krsnik kazao je kako iznesene tvrdnje nemaju nikakve veze s ovim slučajem te da eventualno mogu biti tema nekog drugog postupka.

Govoreći o otmici maloljetnog Tomislava Zagorca u veljači 2004. Šiprah je ponovila većinu svog iskaza danog na prvom suđenju i rekla kako vjeruje da Hrvoje Petrač sa zločinom nije imao veze. 


Na suđenju je danas svjedočio i najmlađi od braće Mateković, Nikola koji se nije žalio na prvu presudu i sada je na odsluženju zatvorske kazne te sudski vještak Davor Zdunić. 

Iznoseći svoje mišljenje o ubrojivosti navodnog organizatora otmice Ivana Matekovića vještak je kazao kako Mateković najvjerojatnije ima PTSP, no da zbog toga nije bio neubrojiv, budući je organizirao akciju koja je zahtijevala visoku mentalnu sposobnost.

Suđenje se nastavlja 6. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene