Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Zagorcu

Zagorčeva obrana tvrdi da je 'afera dragulji' postupak bez dokaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao svjedoci na suđenju umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, optuženom za odnošenje dragulja iz sefa Ministarstva obrane, trebali bi se pojaviti bivši čelnici hrvatskih banaka, obavještajnih službi te trgovci oružjem, ali i bivši Zagorčevi poslovni partneri poput Hrvoja Petrača, ranije osuđenog za otmicu njegova sina.

Ipak, Zagorčeva obrana ističe da će se tužiteljstvo morati namučiti kako bi dokazali da je najodlikovaniji hrvatski general odlazeći s dužnosti odnio torbu punu dragog kamenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema povrede prava Slučaj dragulji: Odbijena Zagorčeva žalba Slika nije dostupna Nije trgovao oružjem jer mu brani vjera? Rothaichner i dalje negira da je Zagorcu dao dragulje

Osim Petrača državno odvjetništvo u ovom postupku želi ispitati i bivšu Zagorčevu tajnicu Snježanu Šiprag, koja je prva u javnosti iznijela priču o draguljima te Tereziju Barbarić, nekadašnju šeficu kabineta prvog ministra financija Joze Martinovića, zaduženu za isplatu novca namijenjenog nabavi naoružanja.

Svjedočiti bi trebali i bivši direktor Privredne banke Martin Katičić te njegov nasljednik Božo Prka koji je ranije bio na mjestu ministra financija. 

>> Zagorec: Nisam kriv

Uz njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera koji je Zagorcu prema optužnici predao sporne dragulje te posrednika u nabavi vojne opreme Vladimira Lasića ispitani bi trebali biti i bivši šef HIS-a Miroslav Tuđman te čelnik vojne obavještajne službe Markica Rebić.

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak izjavio je da se Rothaichner zbog straha za svoju sigurnost neće pojaviti u Zagrebu te da će zatražiti svjedočenje putem video veze.

"To su mu savjetovali njegovi bečki odvjetnici, s obzirom na val ubojstava koji se dogodio u Zagrebu", kazao je Hodak.

Uz svjedočenja u sudnici će se pročitati i niz dokumenata, među kojima i potvrda da je Rothaichneru uplaćeno pet milijuna američkih dolara za nabavu oružja namijenjenih obrani Hrvatske. Iako on tvrdi da dragulji nikada nisu postojali, pa da ih nije niti mogao predati Zagorcu, tužiteljstvo smatra da je torbu s dragim kamenjem u MORH donio kao polog upravo za tu uplatu.

Pročitat će se i iskaz pokojnog Ive Pukanića, koji je svjedočio u istrazi te sudu predao plastične kutijice u kojima je navodno bio dio Zagorčevih dragulja.

Hodak je u sudnici kazao da takve kutijice ima i obrana. "Kupili smo ih u istom dućanu u Beču kao i Pukanić. Može ih kupiti svatko", ustvrdio je Hodak.

Izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda izjavio je kako je uvjeren da je riječ o izmišljenom postupku te da obrana neće imati puno posta da to i dokaže. "S druge strane državno odvjetništvo morat će se namučiti kako bi dokazalo suprotno", smatra Hodak.

Komentirajući medijske napise protiv njegovog klijenta Hodak je novinarima kazao da sve plasira ista ekipa. "To su čisti spinovi. Danas je u Jutarnjem listu objavljen članak gdje se govori da Zagorec nije prošao na poligrafu. Taj članak je istinit kao i izmišljeni intervju istog novinara s predsjednikom Vlade", ustvrdio je Hodak.

Zagorec je jutros s optuženičke klupe, nakon čitanja optužnice, poručio da se ne osjeća krivim. Na sud je uz jake mjere osiguranja doveden iz zatvora u Remetincu, gdje je pritvoren od početka listopada kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj zbog "afere dragulji".

Afera je otkrivena tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, a nakon što je pokrenuta sudska istraga Zagorec je pobjegao u Austriju. Izručenju se protivio ističući da mu je u Hrvatskoj ugrožen život.

Suđenje se nastavlja 8. prosinca, svjedočenjem Petrača i bivšeg Zagorčevog poslovnog partnera Josipa Fereka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene