Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zadar: Ministrica Lovrin o ulaganjima u zatvorski i pravosudni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lovrin razgledavala je obnovljene prostorije Županijskog suda i novoizgrađen dio zatvora u Zadru, smještena u istoj zgradi, izvijestivši da je od 2005. do dovršetka tih radova u početku ove godine u taj projekt uloženo 14 milijuna kuna.

Ministrica je održala i radni sastanak s čelnicima Županijskog i općinskih sudova u Zadarskoj županiji 

Pročitajte i ovo Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile" Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Ministrica Lovrin je izrazila zadovoljstvo obnovom prostorija u zgradi Županijskog suda i novoizgrađenim dijelom zatvora. Od 1902., kad je izgrađena, ta ta zgrada nije obnavljana, a sada su nakon unutarnje obnove stvoreni uvjeti za kvalitetan rad pravosudnih djelatnika, istaknula je ministrica. Dodala je da zatvor u Zadru s novoizgrađenim dijelom umjesto prijašnjih 54 od danas ima 84 mjesta.

Vlada će, po riječima ministrice Lovrin, sustavno ulagati u poboljšanje zatvorskog sustava, ali će Ministarstvo pravosuđa poticati smanjenje broja pritvorenika i tako da se umjesto pritvora izriču alternativne kazne, poglavito rad za opće dobro.

Ministrica Lovrin podsjetila je da je u proračunu osigurano 36 milijuna kuna za kapitalna ulaganja u zatvorski sustav, uglavnom za proširenja sadšnjih kaznionica. Godine 2006., kad sam preuzela Ministarstvo pravosuđa, za tu namjenu u proračunu bio izdvojen tek milijun kuna, a danas smo došli na 36, što je znak sustavne skrbi za zatvorski sustav, rekla je ministrica.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Ivan Damjanović je istaknuo da je s novim dijelom zadarskog zatvora uklonjen problem prenapučenosti. Kad je riječ o zatvorskom sustavu, ova godina je vrlo uspješna, rekao je Damjanović, ali je i dalje velika teškoća nedostatak prostora. Precizirao je da se ove godine ulaže 20 milijuna u kaznionicu u Glini, osam milijuna u zgradu u zatvorskoj bolnicu, tri milijuna u kaznionicu u Lepoglavi te nešto manje svote u ostale kaznionice.

Čestitao je službenicima zatvorskog sustava u cijeloj Hrvatskoj na, kako je rekao, vrlo uspješnu radu jer, dodao je, lani se nije dogodio nijedan bijeg iz tzv. zatvorskih uvjeta, a i svi ostali statistički pokazatelji o zatvorenicima potvrđuju uspjeh. Rekao je da su uvjeti u hrvatskom zatvorskom sustavu na razini europskih. 

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Ante Klišmanić je ustvrdio da će i nakon obnoviteljskih radova u zgradi Županijskog suda manjkati prostora zbog čega su dijelovi Općinskog državnog odvjetništva i Općinskog suda još u zgradi Trgovačkog suda u Zadru. Kako je rekao, ministrica Ana Lovrin obećala je da će se iz zgrade Županijskog suda iseliti policija, a u te prostorije će se vratiti za sada iseljeni dijelovi zadarskoga pravosudnog sustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene