Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša demografska slika

Zabrinjavajući podaci: Sve je manje djece, a sve više umrlih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se ovakvim tempom nastavi, a ne donese nikakva mjera - sve više gradova će izumrijeti.

Sve manje djece, sve više umrlih - zabrinjavajući su to podaci Državnog zavoda za statistiku!
Hrvatska već godinama bilježi negativan prirodni prirast i trenutačno ne postoji niti jedna županija u kojoj je veći broj rođenih od umrlih.

Isto godište. Različita razmišljanja.

Pročitajte i ovo Dijete Na dobrom tragu Neki dijelovi Hrvatske sve su prazniji, ali neki žive novim životom: Četiri grada su rekorderi, a za to postoje dobri razlozi Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Klementina (31) je administratorica. Nema djece. Nije udana. Živi s roditeljima. I radi s ocem.

'Iskreno ja sam mislila da ću do 30. godine sigurno imati muža i bar dvoje djece, ali nemam. Promijenilo se dosta toga. Mislim da smo se i mi kao ljudi jako promijenili', kaže Klementina.

A Martina (30) je poduzetnica. Ima supruga. I kćer. A sad pokreće i svoj biznis.

'Naravno da se sve može iskombinirati samo treba puno volje i organizacija jako velika. Vrijeme je raspoređeno jako i nema nekog slobodnog hoda', objašnjava Martina.

Kasno stupanje u brak, manje djece - problem je koji demografi ističu već godinama. Najviše ih iznenađuje da se ništa ne poduzima.

'To je posljedica razvoja društva. Je l' i ona je logična, očekivana i tako dalje, ali ja postavljam pitanje: dakle, kako je moguće u zemlji stimulirati čitav niz drugih djelatnosti koje nisu strateške razine, a ne stimulirati djelatnost koja je ključna', pita se demograf Stjepan Šterc.

Tragična demografska slika

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno najmanje djece otkako se vode statistike. Ako se tome zbroje tisuće mladih koji ne mogu pronaći posao i odlaze iz Hrvatske, demografska slika postaje tragična.

'Osim što svi živimo nekako stresno i ubrzano, imam osjećaj da nitko nema više živaca za nikog. Jednostavno nema tolerancije, nema razumijevanja', kaže Klementina.

'Nekad se ručak kuha u ponoć il u pet ujutro, ali stigne se sve', poručuje Martina.

Ako se ovakvim tempom nastavi, a ne donese nikakva mjera - sve više gradova će izumrijeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene