Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novom zakonu onaj tko uvrijedi nekog gradonačelnika po zakonu će platiti pet tisuća kuna, a ako uvrijedi premijera čak 15 tisuća kuna.


Poželjno je paziti što govorimo, koga spominjemo i na koji način. Birane riječi za premijera neće se uzeti za zlo.
Ali vrijeđanje ili omalovažavanje državnih tijela, odnosno službene osobe hoće.

Vezani članci Slika nije dostupna Vozačima se svidjele kazne 'pola odmah, pola nikada' Slika nije dostupna INFOGRAFIKA Vozili ste bez pojasa ili kacige? Evo što vas čeka!

Za uvredu službene osobe mogli biste platiti od 7 do 15 tisuća kuna ili otići u zatvor do 60 dana. Predlagač zakona očito smatra da gradonačelnici manje vrijede pa je za tijela jedinice lokalne samouprave i kazna daleko manja. Od tri do pet tisuća kuna i zatvor do 30 dana.

Udruga gradova zbog toga se žalila, a gradonačelnici su podijeljenog mišljenja. 'Ne smeta jer ja neću doći nikada u tu poziciju, niti sam došao', rekao je Milan Bandić.

>> HHO: 'U bujici nekontroliranih i neodgovornih izjava Milanović uvrijedio 3 milijuna hrvatskih iseljenika'

U pitanju je diskriminacija, tvrde udruge. 'I vrijeđanje građana kažnjavat će se dvostruko više od vrijeđanja gradonačelnika. Naravno da je tragikomično da je sada jedna stvar uvrijediti premijera, a manje je daleko loše i pogubno uvrijediti gradonačelnika i da se uopće radi taj način gradiranja vrijednosti nečije', kaže Sanja Sarnavka.

O prekršajnom zakonu se već polemiziralo u javnosti. Mnogi tvrde da nije dobar. 'Pa ja se toplo nadam da je već pokazalo zbog tisuću stvari, oko priče o prostituciji, oko kažnjavanja bludnih radnji na javnom mjestu. Znači, mislim da je uopće izuzetno loš zakon i ja mislim da bi trebao biti povučen', dodaje Sarnavka.

Unatoč različitim mišljenjima zakon je već u saborskoj proceduri i čeka saborsku raspravu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook