Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novom zakonu onaj tko uvrijedi nekog gradonačelnika po zakonu će platiti pet tisuća kuna, a ako uvrijedi premijera čak 15 tisuća kuna.


Poželjno je paziti što govorimo, koga spominjemo i na koji način. Birane riječi za premijera neće se uzeti za zlo.
Ali vrijeđanje ili omalovažavanje državnih tijela, odnosno službene osobe hoće.

Vezani članci Badnjak u Zadru Djed Mraz donio darove, ovakvoj čestitki se nisu nadali: U Zadru na Badnjak kažnjeno petero građana zbog nepridržavanja mjera Višnja Ljubičić Pljušte kritike na Borasovu izjavu: ''Vodio se uobičajenom diskriminatornom praksom; to je faktor omalovažavanja''

Za uvredu službene osobe mogli biste platiti od 7 do 15 tisuća kuna ili otići u zatvor do 60 dana. Predlagač zakona očito smatra da gradonačelnici manje vrijede pa je za tijela jedinice lokalne samouprave i kazna daleko manja. Od tri do pet tisuća kuna i zatvor do 30 dana.

Udruga gradova zbog toga se žalila, a gradonačelnici su podijeljenog mišljenja. 'Ne smeta jer ja neću doći nikada u tu poziciju, niti sam došao', rekao je Milan Bandić.

>> HHO: 'U bujici nekontroliranih i neodgovornih izjava Milanović uvrijedio 3 milijuna hrvatskih iseljenika'

U pitanju je diskriminacija, tvrde udruge. 'I vrijeđanje građana kažnjavat će se dvostruko više od vrijeđanja gradonačelnika. Naravno da je tragikomično da je sada jedna stvar uvrijediti premijera, a manje je daleko loše i pogubno uvrijediti gradonačelnika i da se uopće radi taj način gradiranja vrijednosti nečije', kaže Sanja Sarnavka.

O prekršajnom zakonu se već polemiziralo u javnosti. Mnogi tvrde da nije dobar. 'Pa ja se toplo nadam da je već pokazalo zbog tisuću stvari, oko priče o prostituciji, oko kažnjavanja bludnih radnji na javnom mjestu. Znači, mislim da je uopće izuzetno loš zakon i ja mislim da bi trebao biti povučen', dodaje Sarnavka.

Unatoč različitim mišljenjima zakon je već u saborskoj proceduri i čeka saborsku raspravu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook