Protekla dva vikenda obilježile su gužve na hrvatskim cestama, posebno na autocesti A1 kod tunela Mala Kapela i Sveti Rok. Unatoč preporukama HAK-a pokazalo se da mnogi vozači ipak kreću na put u samoj špici, kada u našu zemlju stižu i turisti.


Kako se i ovog vikenda na cestama očekuju gužve, a meteorolozi najavljuju uglavnom sunčano vrijeme, HAK još jednom izdaje preporuku kojim putem i kada krenuti na put.

Vezani članci Gužve u Zadru Gužve ne prestaju: Hrvatska u kolovozu dostigla 93 posto rekordne 2019. godine, u zemlji 870.000 turista Slika nije dostupna Prometne preporuke za blagdanski vikend: Pogledajte kada je nabolje putovati da izbjegnete gužve

'Autocesta A1 (posebice tuneli Mala Kapela i Sveti Rok) Zagrebačka i Riječka obilaznica, i autocesta A6, Rijeka-Zagreb (posebice u smjeru Zagreba), odnosno naplate Lučko i Ivanja Reka i ovog će vikenda biti prepune vozila', stoji u izvješću HAK-a.

Iz HAK-a navode kako se kolone pred tunelom Mala Kapela, u smjeru mora, očekuju se u petak između 7 i 9 sati te od 15 do 19 sati, a u subotu već od 3 sata pa sve do 13 sati (u tom se razdoblju planira i jednosmjerna vožnja kroz tunel, odnosno preusmjeravanje prometa s juga dionicom Brinje-Ogulin). U nedjelju bi kolona na tom tunelu mogla biti od 5 do 9 sati.

U smjeru unutrašnjosti, pred južnim ulazom u tunel Mala Kapela, u petak i subotu ne očekuju se duže kolone dok bi ih u nedjelju moglo biti od 20 do 22 sata. 

Na tunelu Sveti Rok, na kojem čekanja u kolonama uglavnom budu znatno duža nego na Maloj Kapeli, u smjeru mora očekuju se znatnije kolone u petak od 6 do 10 sati i između 16 i 21 sat, u subotu od 5 do 17 sati (s preusmjeravanjem prometa s juga dionicom Maslenica-Gračac-čvor Sv. Rok) te u nedjelju od 6 do 11 sati. 

U smjeru unutrašnjosti sporije će se voziti, s južne strane tunela, u subotu od 8 do 11 a u nedjelju od 10 do 12 te između 19 i 22 sata.

Iz HAK-a navode kako će na autocesti A6, u smjeru Rijeke, gužve uglavnom biti u isto vrijeme kao i na A1. S tim da se u nedjelju navečer očekuje znatno pojačan promet prema Zagrebu.

Gušći promet u petak očekuje se ispred tunela Učka između 13 i 17 sati, u subotu na izlazu s Istarskog ipsilona prema Puli od 11 do 14 sati te od Umaga i Buja prema Plovaniji i Kaštelu na granici sa Slovenijom od 11 do 16 sati, dok u nedjelju na tim destinacijama dužih kolona može biti i do večernjih sati. Kolone će osjetiti i naplatne postaje Lučko, Sveta Helena, Zaprešić i Ivanja Reka - petkom i subotom ujutro, a u nedjelju, krajem dana (uz standardne kolone ispred Lučkog) i naplata Trakošćan odnosno Ivanja Reka.

Zbog velikih gužvi na autocestama HAK vozačima ponovno preporuča odlazak na put državnim cestama D1 i D6, iako napominju kako bi na tim cestama moglo biti više teretnih vozila. 

Gužve se očekuju i na graničnim prijelazima.

Hrvatski autoklub predlaže vozačima da, u dane vikenda, svoja putovanja u smjeru juga započinju u jutarnjim satima u petak i nedjelju jer strani turisti najviše dolaze noću s petka na subotu, a domaći vikend-turisti na put kreću u petak u popodnevnim satima. 

Za povratak prema Zagrebu predlaže ranojutarnje sate u petak i nedjelju, a ako se na put mora krenuti baš u subotu HAK savjetuje putovanje noću.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju