Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za ustavne suce 24 kandidature

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na javni poziv, raspisan kako bi se popunila mjesta osam sudaca Ustavnog suda kojima mandat istječe u prosincu, saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav javila su se 24 kandidata.

Među kandidatima za tu dužnost, koje je danas potvrdio Odbor, i troje je sadašnjih ustavnih sudaca - Ivan Matija, Jasna Omejec i Emilija Rajić.

Pročitajte i ovo Kazna nezadovoljnom sucu, ilustracija - 1 Narušio ugled Kažnjen sudac koji je odgađao rasprave zbog zlovolje, dobit će po džepu Slika nije dostupna Zbogom staroj praksi Kosor: Članovi NO-a birat će se javnim natječajima

Kandidirali su se i Marko Babić, Snježana Bagić, Miljenko Giunio, Ercole Golja, Srećko Jelinić, Mario Jelušić, Mirjana Juričić, Mirko Klinžić, Boris Koketi, Antonija Kovačić, Andrija Laboš, Josip Leko, Tonči Majica, Đorđe Maravić, Orhideja Martinović, Petar Novoselec, Zoran Pičuljan, Aldo Radolović, Milka Savić, Mladen Turkalj i Slavko Zadnik.

Odbor je jednoglasno podržao Vladin prijedlog izmjena i dopuna zakona o sustavu državne uprave, kojima se određene funkcije koje je do sada Vlada popunjavala svojim odlukama, prevode u službenička mjesta, koja će se popunjavati javnim natječajima.

Podržan je i prijedlog zakona o pravima potrošača, na temelju kojega se potrošačima ne bi smjelo uskratiti davanje usluga zbog neplaćanja računa oko kojega se vodi spor.

Potrošači bi imali i mogućnost prigovora na prodajnom mjestu, na koji bi se trgovci morali očitovati u roku od 15 dana.
Odbor za pravosuđe podržao je Vladin prijedlog Zakona o pravnoj pomoći, na temelju kojega bi odvjetnici, pravni fakulteti i udruge mogli pružati besplatnu pravnu pomoć građanima slabijeg imovinskog stanja, koji ne mogu angažirati odvjetnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene