U ponedjeljak počinje nova školska godina, a to znači i povratak školaraca na prometnice. Nadležni i policija pozivaju vozače na oprez, imaju i poseban apel za roditelje.

Galerija


Idući tjedan ulice će preplaviti više od 300 tisuća osnovnoškolaca. Iz tog razloga će u rujnu policija pojačano kontrolirati brzinu, propuštati djecu na zebrama kod škola, ali i nadzirati vozače školskih autobusa.

Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Nezgoda Snimke od kojih zastaje srce: Snimili šokantne prizore na cestama, nisu za one slabog srca Sudar 20 ludih trenutaka uhvaćenih u prometu koji otkrivaju kakvi sve manijaci imaju vozačku

Zbog čestih nesreća roditelji osnovnoškolaca su zabrinuti. Zato će policija, osim učenicima, predavanja o sigurnosti držati i roditeljima. Razlog je taj što su upravo roditelji zbog neodgovornosti često uzrok težih ozljeda djece u prometnim nesrećama. 

Voditelj službe sigurnosti cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija pojasnio nam je koji su načini na koje djeca stradavaju zbog neodgovornih roditelja. "Sjedili su ili na prednjem sjedalu ne vezani ili između sjedala što je najčešći slučaj. Pa kada bi došlo do nesreće posljedice su za tu djecu bile daleko veće nego da su bili adekvatno smješteni", kaže Mataija.

Samo ove godine u nesrećama je sudjelovalo 463 djece. Poginulo ih je dvoje. Znatno manje od prošlogodišnjih osmero, no raste postotak onih koji su zadobili teške ozljede.

Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Za poboljšanje statistike, kažu u MUP-u, ne treba mnogo. Djeci će pokloniti reflektirajuće prsluke, a od vozača očekuju da oko škola ne voze brže od 40 na sat. Također da poštuju znakove i vode računa o tome da djeca smiju pogriješiti, a oni - ne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr