Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je započelo suđenje bivšem veleposlaniku RH Jovanu Vejnoviću osumnjičenom za zloporabu položaja.


'Netko je mene ovdje pribio na stup srama i moju obitelj izložio medijskom linču i ta praksa traje već godinu dana. Da ste jači od željeza to ne bi izdržali', rekao je Vejnović iznoseći svoju obranu. Vejnović tvrdi da je imao dozvolu za uvoz alkohola, ali da on nikada nije potpisao niti jedan papir na kojem se spominjao alkohol, već je potpisao papire za nabavu bijele tehnike, pod čijom se krinkom nabavljao alkohol. Vejnović tvrdi da je za to MUP cijelo vrijeme znao. 

Vezani članci Slika nije dostupna Uskoro suđenje veleposlaniku za uvoz alkohola Slika nije dostupna Veleposlanik Vejnović: Ovo je sve politička farsa

Dodao je kako nitko nikada u MVPEI-u nije imao primjedbi na njegov rad niti se protiv njega vodio bilo kakav kazneni progon, sve do ovog slučaja. Vejnović je u sudnici rekao kako je nanijeta šteta Hrvatskoj zbog onih koji su postupak protiv njega pokrenuili i iskonstruirali, a u kolovozu nisu obavijestili Libiju o njegovom povlačenju.

'Za svaki uvoz alkohola postojala je dozvola MVPEI-a, takva praksa naručivanja tajala je pet godina i nitko iz MVPEI-a nije imao nikakvu primjedbu, a slično su radile i kolege iz drugih zemalja', rekao je Jovan Vejnović i dodao kako mu niti tadašnji predsjednik Mesić, ni Sanader, a ni ministar Jandroković nikad ništa osobno nisu zamjerili. Vejnović je u sudnici zaključio da ne zna zašto mu se sudi i rekao kako smatra da sve što je radio je bilo u svrhu unaprijeđenja odnosa.

>> Potvrđena optužnica: Vejnović ipak ide na sud

Vejnovića USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je od 2006. do 2008. djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka nabavio više od pet tisuća litara alkohola,. Naime, pijenje i prodaja alkohola je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.