Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Za sabor čistih ruku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mreža udruga za borbu protiv korupcije započela je kampanju 'Za Sabor čistih ruku!' - kampanju zagovaranja za izbor odgovornih saborskih zastupnika na predstojećim parlamentarnim izborima.

Na konferenciji za novinare udruge Partnerstvo za društveni razvoj i mreža udruga za borbu protiv korupcije - BURA, koje provode kampanju u sklopu CARDS 2004 projekta 'Odgovor civilnog društva na korupciju', istaknuto je kako se kampanjom želi omogućiti građanima da biraju zastupnike 'čistih ruku', koji će omogućiti 'vladavinu prava nakon izbora'.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj objasnio je da se kampanja temelji na dvije razine. Prva je prijedlog kandidatima za saborske zastupnike da kao moralan čin prije izbora popune imovinske kartice i daju suglasnost da se ona objavi kako bi građani znali za koga glasuju - 'na temelju činjenica koje se mogu provjeriti, a ne na temelju obećanja kojima ne znamo ni što znače'.

Druga razina okrenuta je političkim strankama s kojima se želi postići sporazum kojim bi se odredili osnovni kriteriji za kandidaturu u Hrvatskom saboru. Ti bi kriteriji 'trebali eliminirati one koji povjerenje građana ne zaslužuju', a samim strankama omogućio bi da 'daju do znanja građanima da žele nešto promijeniti'.

'Ako se stranke ogluše ići ćemo s 'crnim listama'. I to je dio
demokratskog procesa. Njihovo je pravo da odbiju, a naše je pravo da upozorimo građane i građanke na to da su neki, ili većina, odbili i koje su to stranke i zastupnici koji su odbili. A onda neka građani odluče žele li i dalje glasati za te ljude', istaknuo je Podumljak.

Neki od kriterija su da se kandidat za zastupnika nije obogatio u procesu privatizacije (od 1991. do danas) i da nije sukobom interesa ili političkom ili drugom javnom djelatnošću omogućio bogaćenje članova obitelji, te da se kao vlasnik privatne tvrtke u svom dosadašnjem političkom radu nije okoristio u poslovima s državom.

Koordinatorica kampanje Ana Profeta iz Partnerstva za društveni razvoj napomenula je da su 5. listopada poslali poziv parlamentarnim strankama (HDZ, HNS, SDP, HSLS, DC, HSU, HSP i HSS) moleći ih za sastanak na kojem bi im predstavili i objasnili prijedlog Sporazuma, ali im do danas nitko nije odgovorio.

Kako imovinske kartice sadrže osobne podatke, Profeta je istaknula da su u kampanji ispunili sve što po tom pitanju zahtijeva Zakon o zaštiti osobnih podataka i navela je da su kampanju prijavili Agenciji za zaštitu osobnih podataka, moleći ih za mišljenje o takvom načinu prikupljanja osobnih podataka, ali ga do danas nisu dobili.

Maja Mateljan iz Dalmatinskog odbora solidarnosti pozvala je medije i građane da sudjeluju u ovoj kampanji kako bi se, kako je rekla, promijenilo Hrvatsku na bolje.

Kampanja se provodi uz potporu delegacije Europske komisije, veleposlanstva SAD-a i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene