Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Provjerenog istražila je imamo li doista razloga negodovati zbog novog prijedloga ministra Miranda Mrsića. Je li riječ o izrabljivanju ili prilici za zapošljavanje?


Imate diplomu, a nemate iskustva... Ništa od posla. No i tome ćete moći stati na kraj. Ako ste spremni za 1600 kuna na mjesec raditi kod nekog od hrvatskih poslodavaca. Kažu, naknada je mala, no cilj je steći iskustvo.
 
Plan je to koji je iznio Mirando Mrsić, ministar rada. Tom mjerom bilo bi obuhvaćeno oko 10 tisuća visokoobrazovanih mladih ljudi koji traže posao i trenutačno su na Zavodu za zapošljavanje.

Vezani članci Nakon štrajka, djeca se vraćaju u školu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) - 5 Troje mališana dobilo je priliku na jedan dan postati baš ono što žele: Zara, Mateo i Tibor sve su oduševili svojim željama, ali i talentima Potresna priča požrtvovne majke - 1 Bolesnu kćer nije posjetio više od 20 godina, a onda ženu koja se za nju brinula - tužio: "Sve sam radila samo za nju, a rekli su da nisam dobra majka"

Mnogima od njih, pao je mrak na oči. Za 1600 kuna, kažu, to im se čini kao robijanje, a ne stažiranje.

No i ekonomski stručnjaci tvrde, ovime se ništa ne dobiva. Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kaže, ovime se neće stvoriti radna mjesta, a samo time se može riješiti problem. Štoviše, dogodit će se da će doći do rušenja cijene rada. A na kraju, opet ćemo svi mi, porezni obveznici financirati tu naknadu od 1600 kuna. Dakle, poslodavac jedino što mora jest platiti nekoliko stotina kuna za mirovinsko osiguranje.
 
Neki mjeru drže dobrom, po načelu - barem će steći iskustvo i ne biti na Zavodu.

Jedna od naših sugovornica, izvanredna studentica Mateja Glavica nije jedna od njih. Ona već tri godine traži posao. Kaže, radije će otići u Njemačku konobariti nego s VSS raditi za taj novac.

Da njezino razmišljanje dijele i mnogi drugi, potvrdio nam je i Jurica Magoči. Diplomirani ekonomist iz Županje koji se prije nešto više od tri tjedna odselio u Kanadu. Već radi, u struci, za minimalac. No, kako kaže, ovo što Vlada nudi u Hrvatskoj nije ni minimalac, već milostinja.
 
Čini se kako će od svega najviše profitirati poslodavci. Za gotovo nikakav novac dobit će radnika i to s diplomom.
Državna blagajna neće uštedjeti.

Postavlja se pitanje: što nakon tog stažiranja? Je li za očekivati da će nekim čudom dogodine biti otvoreno desetak tisuća ili čak i više radnih mjesta? Ili će možda postati praksa - iskustvo od dvije ili tri godine, kako pola u šali, pola ozbiljno tvrdi predsjednik Akcije mladih Mario Alempijević.

Što mladi misle o novom principu zapošljavanja i stjecanja iskustva pogledajte u prilogu Provjerenog.