Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za otkup otoka 200 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada donijela je Prijedlog državnog programa zaštite i korištenja malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka.

Vladinim se Prijedlogom, uz ostalo, definiraju otočna područja na kojima će država iskoristiti pravo prvokupa ako vlasnici odluče prodati svoje zemljište.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Riječ je o jednom od najvažnijih programa kada je riječ o zaštiti otoka, istaknuo je premijer Ivo Sanader, dodavši kako će država iskoristiti svoje pravo u svim slučajevima kada vlasnici namjeravaju prodati svoje zemljište na mjestima navedenima u ovom programu.

Za otkup otočnih područja Vlada će osigurat oko 200 milijuna kuna, vodeći se pretpostavljanom tržišnom cijenom od 35 eura za četvorni metar zemljišta.

Prijedlog državnog programa zaštite i korištenja malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka daje cjelovitu sliku prema obilježjima važnim za mjere zaštite i mogućnost korištenja kao što su položaj i prostor, prirodno i kulturno-povijesno nasljeđe, uporabni potencijal te vlasništvo i njegova struktura, istaknuto je na sjednici Vlade.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka
Branko Bačić izvijestio je kako je pobrojano 688 otoka i otočića koji su raspoređeni u sedam primorskih županija.

Iako zauzimaju svega 200 kilometara četvornih ukupno čine oko 27 posto dužine obale i od posebne su važnosti za sigurnost plovidbe.

Oko 360 ih je djelomice ili potpuno u privatnom vlasništvu. Pravo državnog prvokupa određeno je prošlogodišnjim zakonskim izmjenama, koje su predvidjele i donošenje ovog Programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene