Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada se angažirala

Za obnovu dvaju mostova u Ninu stradalih u poplavi država daje 27 milijuna kuna

Porušeni mostovi u Ninu (Foto: Pixell)
Porušeni mostovi u Ninu (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima koje je Vlada u četvrtak sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru jača se borba protiv pranja novca i financijski nadzor te mobilnost radnika koji idu u druge države, a u pogledu prijenosa mirovinskih prava.

Izmjenama se propisuje nemogućnost da suradnici osoba osuđenih za kaznena djela imaju kontrolni udio ili rukovodeću funkciju u mirovinskim društvima odnosno mirovinskim osiguravajućim društvima, a za nadzor je zadužena Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Time se provodi preporuka Odbora Vijeća Europe MONEYVAL o provedbi mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, a zakoni su upućeni u hitnu proceduru kako se na sjednici Odbora, koja će se održati početkom travnja, ne bi donio zaključak o nepostizanju dovoljnog napretka u odnosu na preporuke te donijela odluka o upućivanju Republike Hrvatske u postupak jačanja usklađenosti, uz mogućnost upućivanja misije na visokoj razini u neusklađenu državu i poduzimanja drugih mjera.

Izmjenama zakona implementira se i direktiva EU-a o minimalnim zahtjevima za poboljšanje mobilnosti radnika među državama članicama EU-a te se članovima zatvorenih mirovinskih fondova koji odlaze na rad u drugu državu članicu Europske unije i kod kojih je došlo do prestanka radnog odnosa u Hrvatskoj, a ne ispunjavaju uvjete za dopunsku mirovinu, osigurava pravo ostanaka u članstvu zatvorenog mirovinskog fonda do ispunjenja uvjeta za mirovinu prema važećem Zakonu (tzv. radnik na odlasku).

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je da u 3. mirovinskom stupu, odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima za sada štedi gotovo 300 tisuća ljudi te da su u njima 4 milijarde kuna, dok su u drugom stupu 92 milijarde kuna.

Odluka o isplati materijalnih prava zaposlenicima osnovnih i srednjih škola za ožujak i travanj

Vlada je donijela i odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama za ožujak i travanj, u visini i na način na koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima, a s obzirom na to da pregovori o sklapanju novih kolektivnih ugovora nisu uspješno okončani do kraja veljače.

Stoga se pojavila pravna praznina u vezi s materijalnim pravima i drugim naknadama koje po osnovi rada ostvaruju zaposlenici u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, jer je produžena primjena prava temeljem kolektivnog ugovora istekla 1. prosinca prošle godine, a koja se ovim odlukama popunjava.

Premijer Andrej Plenković vjeruje da će te odluke biti ohrabrujuće za dijalog ministrice Blaženke Divjak i prosvjednika koji su sada ispred Ministarstva znanost i obrazovanja.

Za oštećene ninske mostove 27 milijuna kuna

Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da osigura uvrštenje projekta obnove i rekonstrukcije Donjeg i Gornjeg mosta u Gradu Ninu u godišnji plan građenja i održavanja državnih cesta za 2018. godinu, a 27 milijuna kuna (bez PDV-a) potrebnih za provedbu projekta predviđena su u Financijskom planu Hrvatskih cesta za 2018. godinu i projekcijama plana za 2019. i 2020. godinu.

Riječ je o mostovima oštećenima u katastrofalnim poplavama u rujnu prošle godine, a ovime se osigurava njihova obnova kako bi Nin, kojima su ti mostovi jedina cestovna poveznica povijesne jezgre grada s ostalom cestovnom mrežom na području, spremno dočekao turističku sezonu.

"Vlada se angažirala i ovih 27 milijuna kuna su po meni vrlo kvalitetna potpora kako bi se praktički omogućilo da Nin dočeka novu turističku sezonu pripravan, a posljedice onih poplava bile su zaista devastirajuće", rekao je premijer. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene