Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearna nesreća u Fukushimi bila je 'katastrofa za koju je odgovoran čovjek', a nije ju samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta.


"Nesreća je rezultat ilegalnih dogovora vlade, agencija za regulaciju i operatera Tepca, te pogreške u upravljanju istih tih instanci", objasnilo je povjerenstvo u konačnom izvješću.

"Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito 'uzrokovao čovjek'", nastavlja se u dokumentu od 641 stranice.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Radioaktivna voda u Fukushimi curi zbog nebrige vlasnika!' Slika nije dostupna Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna!

>> Tune prenijele radijaciju iz Fukushime u Kaliforniju

"Mislimo da su temeljni uzroci nesreće sustavi organizacije i regulacije temeljeni na pogrešnoj logici u odlučivanju i djelovanju, a ne pojedinačna kompetencija", dodaje se.

"Uprava Tepca bila je svjesna kašnjenja s radovima na zaštiti protiv potresa i mjerama protiv tsunamija i znala je da je Fukushima Daiichi ranjiva", istaknulo je povjerenstvo.

Riječ je o trećoj istrazi vođenoj o toj katastrofi. Izvješće je objavljeno nakon šestomjesečne istrage u kojoj je ispitano više od tisuću osoba. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.