Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije samo tsunami uzrok!

Za nesreću u Fukushimi ipak 'odgovoran čovjek'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna nesreća u Fukushimi bila je 'katastrofa za koju je odgovoran čovjek', a nije ju samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta.

"Nesreća je rezultat ilegalnih dogovora vlade, agencija za regulaciju i operatera Tepca, te pogreške u upravljanju istih tih instanci", objasnilo je povjerenstvo u konačnom izvješću.

"Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito 'uzrokovao čovjek'", nastavlja se u dokumentu od 641 stranice.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

>> Tune prenijele radijaciju iz Fukushime u Kaliforniju

"Mislimo da su temeljni uzroci nesreće sustavi organizacije i regulacije temeljeni na pogrešnoj logici u odlučivanju i djelovanju, a ne pojedinačna kompetencija", dodaje se.

"Uprava Tepca bila je svjesna kašnjenja s radovima na zaštiti protiv potresa i mjerama protiv tsunamija i znala je da je Fukushima Daiichi ranjiva", istaknulo je povjerenstvo.

Riječ je o trećoj istrazi vođenoj o toj katastrofi. Izvješće je objavljeno nakon šestomjesečne istrage u kojoj je ispitano više od tisuću osoba. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene