Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kakav je osjećaj nemati posao, nažalost u Hrvatskoj trenutačno zna više od 336 000 osoba. Od 90-tih godina, kada su se počela urušavati velika poduzeća, Splitsko-dalmatinska županija izgubila je 40 tisuća radnih mjesta.


Naše kamere pratile su životnu dramu inženjera strojarstva. Nekada sretan inženjer Termofriza, danas nezaposlen. Na tržnici splitskog Sućidra nabavlja namirnice za sebe, sestru invalida i 94 - godišnjeg oca.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeste li za posao na Sjevernom ili Južnom polu? Otvoren natječaj za 40 radnih mjesta CIA (Foto: AFP) Stručnjak o oglasu CIA-e kojim se traže ljudi s hrvatskog govornog područja: "Ovdje ćete teško saznati tko je agent CIA-e"

'Živim od mirovine i sestrine invalidnine. Odrekao sam se svega, o gorivu i autu više ne mislim', rekao je Ozren. Ovog 56-godišnjeg inženjera strojarstva zatekli smo nedavno pred splitskom bolnicom na natječaju za zapošljavanje za montera bolničkog centralnog grijanja.

Pozvano je 30 kandidata. Stalan posao svi očajnički žele, i svi su jednako sumnjičavi. Nažalost, s Ozrenom smo pogledali i njegovu odbijenicu. 'Niste zadovoljili uvjete natječaja', kratko i jasno glasilo je objašnjenje. Nisu uvažili ni što je već montirao grijanje u toj bolnici.

'Što će ovdje biti rob'

Ozrenu se raspao i brak.Sin i kći studiraju u Zadru.Ogorčen situacijom u Hrvatskoj želi im sreću negdje drugdje. 'Ja kažem malome završi fakultet i odi u inozemstvo, što će ovdje bit rob', kaže Ozren.

Ponosan je na svoje sinjske korijene ističe da su mu i djed i otac bili alkari. No, pun je jada zbog stanja u Hrvatskoj . Dok gleda nemoćnog oca od čije mirovine živi, kaže svojoj djeci ne želi svoju sudbinu.