Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica prve gardijske brigade

'Za Hrvatsku kao Tigar' već 20 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva gardijska brigada Tigrovi obilježila je 20. obljetnicu osnutka, prisjećanjem na 5. studenoga 1990. kada je u bazi Rakitje nadomak Zagreba brigada osnovana kao postrojba za posebne potrebe Ministarstva unutarnjih poslova.

Polaganjem vijenaca u znak sjećanja na 364 poginula Tigra tijekom Domovinskog rata i prigodnim programom u sjedištu Ministarstva obrane, bivši i sadašnji pripadnici brigade prisjetili su se ratnog puta postrojbe koja je prošla sva hrvatska ratišta - od Vukovara do Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Tomo Medved 33. obljetnica ustrojavanja Banožić i Medved čestitali Tigrovima njihov dan: "Ostvarili smo nezamislivo i naizgled neostvarivo" Slika nije dostupna Reakcija na izjavu Ivića 'Nedopustivo je omalovažavanje branitelja koji nisu članovi HDZ-a'

Vijence kod spomen obilježja su položili izaslanici predsjednika države i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade, predstavnici Oružanih snaga, Udruge ratnih veterana Prve gardijske brigade i Udruge 'Tigar 90/91' te obitelji poginulih.

Tijekom Domovinskog rata kroz Tigrove je prošlo više od 10.000 pripadnika. Uz 364 poginula, 1.711 Tigrova je ranjeno u ranim operacijama, a među njima je danas 27 stopostotnih invalida, 201 pripadnik je prošao torture logora, a osmorica Tigrova još se smatraju nestalima.

U ime predsjednika čestitao Gareljić

U ime hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ive Josipovića, bivšim i sadašnjim pripadnicima brigade 20. je obljetnicu čestitao Zlatko Gareljić. Prema njegovim riječima, Tigrovi zauzimaju posebno mjesto u nastanku hrvatske države i razvoju oružanih snaga, a iz brigade su stasali brojni visoki časnici koji obavljaju odgovorne zadaće u vojsci i međunarodnim vojnim misijama u kojima sudjeluje Hrvatska.

'Za Hrvatsku kao Tigar'

Izaslanik predsjednice Vlade, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić podsjetio je na geslo brigade 'Za Hrvatsku kao Tigar' u kojem se, kako je rekao, ogledala spremnost pripadnika na žrtvu u obrani domovine.

'Ratni put Tigrova počeo je 'Krvavim Uskrsom' na Plitvičkim jezerima, gdje je u akciji specijalaca MUP-a poginuo prvi Tigar Josip Jović i gdje su se Tigrovi ponovno vratili u Oluji kao osloboditelji', kazao je Ivić dodajući kako je tu simbolično zatvoren pobjedonosni krug postrojbe koja je sudjelovala u svim ratnim operacijama - od istočne i zapadne Slavonije, preko Banovine i Velebita do južnog bojišta.

Život u slobodi

Predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrova Andrija Kolobarić pozvao je sve na jedinstvo i da, cijeneći život u slobodi, ne zaborave Tigrove koji su dali život za domovinu.

U povodu 20 . obljetnice brigade dodijeljene su prigodne plakete i zahvalnice koje su, među ostalim, dodijeljene i predsjednicima Hrvatskog sabora i vlade Luki Bebiću i Jadranki Kosor. Program je nastavljen taktičko-tehničkim zborom, prikazivanjem filmskih isječaka iz ratnog puta Tigrova te prigodnim programom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene