Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali Iračani na ljetovanju u Hrvatskoj

Za Bundek mislili da je ocean...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 39-ero iračke djece ostvario se san - prvi put će vidjeti more! Zaklada za humano razminiranje i nekoliko hrvatskih tvrtki, omogućili su im 11 dana na našoj obali. Jučer su stigli u Zagreb, a sutra kreću prema Sukošanu.

'Je li ovo ocean?', upitala su iračka djeca kad su vidjela jezero na Bundeku. To nije bilo jedino što ih je iznenadilo.'Prvo sam primIjetila veliku planinu', kazala je mala Iračanka Omaima Jasim Slebee. 'Iskreno, nisam nikada čula za Hrvatsku. Ali zahvaljujući veleposlanstvu sada ću upoznati vašu zemlju', dodala je Haneen Khalid Mohammed.

Pročitajte i ovo Vrtić u Vinkovcima - 1 Slavonija ne izumire Nakon 40 godina novi vrtić u gradu na istoku Hrvatske: Imat će i vlastitu solarnu elektranu Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost

Njih 39 doputovalo je jučer iz Iraka na ljetovanje koje su im omogućili Zaklada za humanitarno razminiranje i nekoliko hrvatskih tvrtki. 'Ova su djeca doživjela strahote u Iraku - od terorističkih napada, bombi, autobombi... Kad su jučer došli, doživjeli su šok. Vidjeli su nešto što nisu mogli ni zamisliti - mnogo zelenih stabala, puno vode, potpunu suprotno onom što poznaju', kazao je ambasador iračke djece Hashem Selman.

Od 500 djece koja su se našla na popisu, izabrana su ona koja su ostala bez roditelja i žive u siromaštvu. 'Nisu nigdje putovali osim u svom gradu, oni su izbor iz cijelog Iraka od sjevera do juga', kazao je savjetnik hrvatskog veleposlanika u Iraku Jasim Daher.

U 11 dana obići će dio jadranske obale, upoznati predsjednika Josipovića, na Šibenskom festivalu djeteta predstaviti svoj program. Ipak najviše se vesele moru.'Naučit ću plivati. Plivat ću uzduž i poprijeko', kazao je mali Iračanin Mustafa Mohammed Shukur.

I neće biti sami.'Bit će s našom djecom koja također nemaju adekvatnu roditeljsku skrb', kazala je Đurđa Adlešić, predsjednica Zaklade za humano razminiranje.

 

Mali Iračani jako se raduju se novim prijateljstvima i lijepim iskustvima koja će prepričavati prijateljima u Iraku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene