Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Josipović danas je posjetio Split i osvrnuo se na nekoliko aktualnih problema.


'Brodogradnja je naša tradicija, ali naravno mora se kretati u realnim okvirima, te minuse netko mora pokriti. Prema tome, treba naći održivo rješenje, a u slučajevima gdje takvog rješenja nema mora postojati jasan plan zbrinjavanja svih ljudi i zapošljavanje u nekom drugom sektoru', komentirao je predsjednik Ivo Josipović u Splitu stanje u hrvatskoj brodogradnji.

Vezani članci Slika nije dostupna Krah privatizacije: Stigle samo dvije valjane ponude Slika nije dostupna SMH protiv privatizacije Uljanika

Na pitanje o agoniji koju proživljavaju radnici Diokija, rekao je kako moraju imati osigurana svoja prava. 'Radi se o privatnoj tvrtki ali država nema smisla ako nije socijalna. Mora učiniti sve što je u njezinoj moći da tvrtka nastavi rad, naravno u granicama koje država ima', poručio je Josipović.

Komentirao je i pokušaj rehabilitacije Draže Mihajlovića. 'Draža Mihajlović je ratni zločinac iz drugog svjetskog rata, a znamo kakva su zla četnici činili. Iz povjesnih izvora ne mogu se sjetiti neke bitke u kojima se se ozbiljno borili protiv okupatora, ali se mogu sjetititi bitaka u kojima su zajedno s ustašama sudjelovali u borbi protiv partizana. Mogu se sjetiti i toga da su se zajedno sa svim poraženim silama povlačili prema Austriji. Prema tome, rehabilitacija Draže Mihajlovića nije dobar potez', rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li Hrvatska reagirati, rekao je da je i njegova izjava nekakva reakcija, a vidjet ćemo kako će postupak završiti. Josipović je u Splitu bio na svečanoj sjednici fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta na kojem je u petak otvoren doktorski studij. 'Prije reforme znanosti i visokog obrazovanja moramo odgovoriti na načelna pitanja. Naše društvo koje pomalo ima karakteristike divljeg kapitalizma mora naći odgovore na ta pitanja jer neće biti humano društvo. Studenti i sveučilište ne smiju se pretvoriti u robu', poručio je Josipović. (Agencija VLM)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju