Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić zatražio je danas najveću zakonsku kaznu od 40 godina zatvora za optužene atentatore na Ivu Pukanića.


Po njemu, riječ je o najnasilnijem činu u povijesti Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokracije. 'Počinjena su djela protiv slobode novinarske riječi, protiv demokracije i svrha kažnjavanja može se postići samo najtežom kaznom', kazao je Šašić u svojom završnom govoru u posljednjoj fazi suđenja optuženima za atentat na suvlasnika tjednika Nacional.

Vezani članci Slika nije dostupna Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora Slika nije dostupna Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića

>> 'Šipušić je opalio šamar cijeloj policiji'

Iako su krajnji naručitelji i financijeri ovog zločina imenom ostali nepoznati Šašić je ustvrdio da oni dolaze iz redova međunarodne duhanske mafije, koja 'može osigurati značajna sredstva za financiranje zločinačkih organizacija'.

Mafija protiv pisanja Pukanića

Obilježje takvih organizacija je da žele ostvariti visoke profite, a tako stečen novac ulažu uglavnom u nekretnine u tranzicijskim zemljama čime onemogućavaju njihov normalan napredak, istaknuo je tužitelj. Dodao je da je duhanska mafija za Pukanićevo ubojstvo angažirala grupu Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji se u kriminalnom miljeu etablirao kao osoba za najprljavije poslove.

Cilj duhanske mafije bio je spriječiti svako daljnje pisanje tjednika Nacional i Ive Pukanića, rekao je Šašić

Jocić je kao takav bio poznat u mnogim zemljama, posebno u Bugarskoj i Nizozemskoj gdje o njegovim aktivnostima postoje i službeni zapisi. 'Cilj duhanske mafije bio je spriječiti svako daljnje pisanje tjednika Nacional i Ive Pukanića', ustvrdio je Šašić. Najprije ga se pokušalo kupiti, a odluka o likvidaciji sazrijela je nakon Pukanićeva svjedočenja u talijanskim istragama protiv duhanske mafije.

'Nadležne institucije ove zemlje moraju imati na umu da ovim optuženicima nisu iscrpljeni ljudski resursi ove zločinačke organizacije', upozorio je Šašić. Pritom je prozvao i hrvatsko pravosuđe da je nesvjesno pomoglo optuženicima u ovom postupku, kada je, prije Pukanićeva ubojstva, pokrenulo postupak da se prvooptuženog Roberta Matanića umjesto Bugarskoj, gdje je bio optužen za niz ubojstava, izruči Hrvatskoj.

'U Hrvatskoj je pokrenut pravni put za izručenje Matanića zbog iznude, za koji zasigurno nije postojao državni nego privatni interes. Direktnom inicijativom tadašnje visoke dužnosnice pravosuđa najprije je pokrenut postupak njegove transferacije, a potom i izručenja', kazao je Šašić. Suđenje se nastavlja sutra završnim govorima obrane. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju