Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć najsiromašnijima

Za 1000 radosti': Otvori vrata srca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Caritas i ove godine u akciji 'Za 1000 radosti'.

Hrvatski Caritas već devetu godinu zaredom organizira nacionalnu božićnu akciju 'Za 1000 radosti' za prikupljanje pomoći najsiromašnijim obiteljima, a ove su im godine u središtu pozornosti obitelji u kojima su oba roditelja nezaposlena.

'Mnoge se obitelji u Hrvatskoj sve teže nose s teškoćama, neimaštinom i bolesti. A obitelji koje su već godinama iscrpljene siromaštvom - u vremenima ekonomske krize čije posljedice već nekoliko godina osjeća i društvo u cjelini - osobito sada trebaju snažnu podršku sviju. Upravo stoga slogan ovogodišnje akcije glasi: 'Otvori vrata srca!', stoji u priopćenju Hrvatskog Caritasa.

Slogan ovogodišnje akcije proistekao je iz poruke pape Benedikta XVI. tijekom posjeta Zagrebu u lipnju 2011. koji je tada poručio: 'Velikodušno primajte one koji kucaju na vrata vašega srca, nudeći svakome darove koje vam je božanska dobrota povjerila'.

Iz Hrvatskog Caritasa podsjećaju da je osnovni cilj akcije 'Za 1000 radosti' prikupljanje pomoći (u novcu, proizvodima i uslugama) za obitelji u potrebi, no akciju pokreću i drugi ciljevi: ojačati u društvu temeljne kršćanske i humane vrijednosti Božića - ljubav, nesebičnost, solidarnost, mir, brigu za drugoga.

'Akcijom se osobito želi potaknuti djecu i mlade da se, u skladu sa svojom dobi, uče preuzimati suodgovornost za one koji ne mogu bez tuđe pomoći, uče se konkretno pomagati, mijenjajući tako svijet oko sebe. U ovogodišnjoj akciji za djecu i mlade proizvedeni su straničnici (označivači stranica) koji, osim svoje izvorne uporabe, služe i prikupljanju novčane pomoći, ali su istovremeno i nosači poruke 'Otvori vrata srca!', poručuju iz Hrvatskog Caritasa.

Uz suglasnost i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj već je dostavljeno gotovo 600 tisuća straničnika kako bi se među djecom, učiteljima, profesorima, školskim osobljem i njihovim prijateljima proširila poruka akcije i prikupila novčana sredstva namijenjena obiteljima.

Prikupljenu pomoć, Hrvatski Caritas, putem mreže biskupijskih i župnih Caritasa, distribuira najugroženijim obiteljima diljem Hrvatske. Pritom podupire i javne kuhinje, ustanove koje skrbe za beskućnike, starije i nemoćne, djecu s posebnim potrebama i dr. Obiteljima u potrebi pomaže se u nabavi hrane, plaćanju režija, kupnji lijekova, liječenju ili kupnji medicinskih pomagala, poboljšanju nekvalitetnih stambenih uvjeta, podmirenju troška toplog obroka za školsku djecu ili se novčano pomaže obiteljima pogođenima nezaposlenošću, dugovima, bolešću ili smrću roditelja.

Hrvatska Vlada, koja akciju 'Za 1000 radosti' podupire od njena početka 2003., u ovogodišnju se akciju uključila donacijom 200 tisuća kuna, a Privredna banka Zagreb s Božom Prkom kao predsjednikom Uprave, koji je 2003. bio i jedan od inicijatora pokretanja akcije, uključila se donacijom 500 tisuća kuna, stoji u priopćenju Hrvatskog Caritasa.

Pročitajte i ovo Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet" Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

Građane i tvrtke pozivaju da se uključe u akciju novčanom donacijom na žiro račun 2340009-1510126452 (za građane poziv na br. 12, za škole poziv na br. 11, za poslovne subjekte poziv na br. 10 - OIB 60100836848), uplatom putem interneta na www.caritas.hr, donacijom proizvoda ili usluga te pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6.15 kn, PDV uključen). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene