Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret oči u oči

Vukovi siju strah u zadarskom zaleđu: 'Dolaze na 15 metara od kuća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u protekla 2 dana stradalo je više od 30 domaćih životinja. Stanovnici su na mukama jer zakonom zaštićene vukove ne smiju ustrijeliti, a napadi su sve učestaliji, i to nadomak kuća!

Bio je to susret oči u oči, usred dana. Pod naletom vukova Draganu je stradalo 18 ovaca. 'Sav sam se naježio. Nisam znao hoću li ići dolje prema blagu ili ću bježati nazad. Ja sam onda ostao, eto, hvala dragom Bogu što nije krenuo prema meni', kazao je Dragan Žunić.

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira" Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..."

Ne pomažu više ni visoke ograde. Stanovnici su u brizi za životinje, ali i za sebe. Vuk se u zadarskom zaleđu sve više približava kućama. Noćas, kad je moja majka s posla išla iz Zadra vidjela je vuka nasred ceste. Jadna je počela plakati jer je strašljiva. Ja uperila svjetla, a on nije pobjegao', kazala je Neda Žunić.

>> Vukovi sve više napadaju!

Dio stada izgubio je i Branko. 'Vukovi koji dolaze na 15 metara od kuća. To je nepojmljivo', kazao je Branko Srzentić. Nepojmljivo je stanovnicima i što moraju čuvati dvorišta. 'Strah nas je, ne smijemo djecu nigdje pustiti same', kazala je Neda Žunić. U proteklih godinu dana pastirima su stradale stotine životinja. Jedino što im preostaje je pomno čuvati preostali dio stada.

Kontaktirali smo i Ministarstvo zaštite okoliša, kažu da će odgovori biti poznati kroz iduće dane. No, u Državnom zavodu za zaštitu prirode ističu da je vuk u Hrvatskoj strogo zaštićena životinja koja se ne smije ustrijeliti.

O iznimkama odlučuje isključivo Ministarstvo, i to ako se dokaže da vukovi čine veliku štetu. U Zadarskoj županiji tijekom prošle godine dopušten je odstrel samo jednog vuka. Stanovnici zbog toga negoduju, ali i zbog, kako kažu, nepravedne računice. Kazna za ilegalan odstrel vuka iznosi čak 40 tisuća kuna, dok odšteta za stradalu ovcu vrijedi 500 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene