Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrada 'Zlatna jabuka'

Vukovaru svjetski turistički Oscar za 2011. godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Svjetskog udruženja novinara i pisaca FIJET Tijani Hadad predao je vukovarskom dogradonačelniku Željku Pinjuhu prestižnu turističku nagradu Zlatna jabuka za istraživanje Vučedolske kulture i njezinu promociju u svijetu.

Vukovar je, poslije Dubrovnika i Splita, treći grad u Hrvatskoj koji je dobio ovu nagradu, a koja se predstavlja i kao turistički novinarski Oscar. Ovogodišnja Zlatna jabuka dovezena je čamcem osmercem do obala Vukovara, a bila je u staklenoj replici vukovarske golubice i na postolju izrađenom od drveta i starom 5.800 godina.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

'Vučedolska kultura nije samo vukovarska ili hrvatska kultura, jer ona je i svjetska kulturna baština i pripada cijelome svijetu. Kulturno naslijeđe se mora čuvati i promicati i to je jedna od zadaća FIJET-a', rekao je Haddad. FIJET je svjetsko udruženje, osnovano 1954. godine, koje okuplja oko tisuću novinara iz 35 zemalja svijeta.

'Ovo je jedna veoma važna nagrada za Vukovar. Sa završetkom obnove dvorca Eltz i izgradnjom muzeja na Vučedolu Vukovar će zaokružiti svoju turističku ponudu', rekao je Pinjuh.

Predaji nagrade nazočio je i ministar turizma u Vladi RH Damir Bajs koji je okupljenim turističkim novinarima iznio i niz zanimljivih brojki koje govore o stanju hrvatskog turizma danas. 'Hrvatska je 23. zemlja svijeta u turizmu. U prva četiri mjeseca ove godine zabilježili smo 10,5 milijuna noćenja, a planiramo da će tijekom godine biti ostvareno oko 57 milijuna noćenja. Od turizma Hrvatska godišnje zaradi 6,5 milijardi eura što iznosi nekih 15 posto nacionalnog BDP-a. Ponosni smo i na činjenicu da smo u protekle tri godine imali devet posto bolji rezultat od Europe kada su u pitanju turističke brojke. Nadamo se da ćemo i četvrtu godinu zaredom biti bolji ili barem u razini s Europom', rekao je Bajs.

U kratkom programu održanom na otoku sportova simbolično je djevojčica Petra pustila bijelu golubicu kao simbol mira, a obznanjeno je i da su za 2014. godinu za Zlatnu jabuku nominirani Opatija i Rovinj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene