Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Enormni računi

Vukovarske stanove teško zagrijati jer je u zgradama mnogo praznih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV već treći dan upozorava na problem s enormnim računima za grijanje u Vukovaru. Pogledajte video koji je ondje snimila ekipa Nove TV.

Pošto su se neki stanovnici vukovarskog naselja Olajnice požalili na iznimno visoke račune za grijanje za siječanj, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor Tehnostana, komunalne tvrtke zadužene za isporuku toplinske energije, Kristijan Lovrenščak rekli su na konferenciji za novinare kako nema brzoga i jednostavnog rješenja za probleme s grijanjem nekih stanova jer je u gotovo svakoj zgradi oko 30 posto praznih stanova.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 120 32. godišnjica Penava o jučerašnjoj Koloni sjećanja: "Nadam se da smo svima poslali poruku" Ivan Penava dan sjećanja Penava: "U koloni ima mjesta za sve koji se žele pokloniti žrtvama velikosrpske agresije"

"Ne znamo jednostavno što učiniti. Što god da pokušamo, a nešto se uvijek može učiniti, prouzročit će troškove koje netko mora platiti. Stanari nemaju novca, a nemamo ni mi u gradskoj blagajni. Ono što smo mogli, mi smo napravili. Uložili smo novac kako bismo osuvremenili i modernizirali kotlovnice, a za neke druge investicije, poglavito koje zadiru u privatnu imovinu, novca nemamo", rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Po njegovim riječima, najveći problem s visokim računima za grijanje koje dobivaju pojedini Vukovarci jest u tome što je u gotovo svakoj zgradi u Vukovaru prazno oko 30 posto stanova.

"Ako živite u zgradi koja je loše građena ili obnovljena, nema izolaciju i još ste okruženi sa stanovima koji se ne griju jer su prazni, normalno je da ćete imati visoke račune za grijanje", rekao je, dodajući kako će se "izolacije ove godine raditi na osam stambenih zgrada i s tim će projektom vukovarske gradske vlasti ići prema Fondu za energetsku učinkovitost".

Razlog viših računa za neke zgrade jest i u tome što se više zgrada grije plinom koji dolazi iz zajedničke toplinske podstanice. Troškovi prijenosa plina od toplinske stanice do stambene zgrade veći su što je zgrada od nje udaljenija, objasnio je direktor Lovrenščak, dodajući kako negrijani stanovi uzimaju toplinu grijanima i zajedničkim prostorijama te tako povećavaju potrošnju toplinske energije u stanovima koji se griju.

Također je rekao da bi svaka stambena zgrada mogla imati vlastitu toplinsku podstanicu, čijom bi se gradnjom troškovi za plin ravnomjernije podijelili među stanovima, ali je prije toga potrebno dobiti suglasnot većine stanara. "Troškovi bi tada bili ravnomjernije raspoređeni između stanova koji su useljeni i grijani i onih koji nisu, ali pitanje je bi li vlasnici stanova koji nisu useljeni pristali na takav dogovor kojim bi dobivali veće račune od sadašnjih", istaknuo je Lovrenščak.

U Vukovaru ima oko 5000 stanova koji su u različitom obliku vlasništva. Po podatcima gradskih vlasti, oko 30 posto stanova nije useljeno iako imaju vlasnike. Proteklih dana na visoke račune za grijanje za siječanj žalila se nekolicina stanara koji žive u gradskom naselju Olajnici. Tako je jedna stanarka u tom naselju za stan od 28 metara četvornih dobila račun za grijanje veći od 1800 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene