Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi gradonačelnik i Gradsko vijeće

Vukovarci na izborima: Građani žele bolji život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorena su birališta u Vukovaru, gradu koji je u godinu dana drugi put izašao na lokalne izbore. Više od 27.000 građana biralo je novog gradonačelnika i članove Gradskog vijeća.

Od nove vlasti građani Vukovara očekuju stabilnost i gospodarski napredak. Podsjećamo, do prijevremenih izbora je došlo jer vukovarsko Gradsko vijeće nije izglasalo proračun. I sve to u trenutku početka suđenja tadašnjem gradonačelniku Željku Sabi.

Pročitajte i ovo Željko Sabo i Ivan Penava to je politika Nekad ljuti protivnici, danas partneri! Sabo Penavi osigurao većinu: ''Nećemo tražiti dlaku u jajetu'' Dnevnik iz Vukovara dnevnik iz vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

Bilo je šest kandidata, ali glasači su najviše podijeljeni između bivšeg gradonačelnika Željka Sabe, danas kandidata grupe birača i kandidata desne koalicije - Ivana Penave.

Za svoju kandidaturu Sabo nije dobio potporu vrha SDP-a. Međutim, itekako ga podupire lokalni, vukovarski SDP.

Socijaldemokratska partija na ovim izborima službeno nema svog kandidata. Neslužbeno, to je Sabo, unatoč tomu što se protiv njega vodi ozbiljan sudski proces. Upravo toj dvojici kandidata Mnogi predviđaju drugi krug.

Izbori u Vukovaru: Do 11 sati izašlo 15,46 posto birača

Sudeći po gužvi na glasačkim mjestima - nisu se zasitili izbora. 'Vjerujem u Vukovarce. Za mene osobno je bila najteža odluka da se ponovo kandidiram za gradonačelnika. Zbog svih njih koji su mi prilazili, koji su me bodrili, danas sam nezavisni kandidat za gradonačelnika', rekao je Sabo.

Iako nezavisni, Sabo ima potporu lokalnoga SDP-a. Zbog sudskoga procesa potpora šefa stranke Milanovića je izostala. S druge strane, desnica predvođena HDZ-om grupirala je svoje snage. 'Nadam se da ćemo s okupljenom koalicijom ostvariti dovoljan broj ruku u vijeću i osvojiti funkciju gradonačelnika', kaže Ivan Penava, kandidat HDZ-HSP AS- HSS- HČSP-DC-BUZ.

Na prošlim je izborima Sabo Penavu pobijedio u drugom krugu. Presudili su glasovi vukovarskih Srba. 'Nadam se da sve stranke koje budu ušle u Gradsko veće neće dozvoliti da više bude izbora nego će sjest zajedno i dogovoriti se kako će grad Vukovar funkcionirati u naredne tri godine', kaže Dragan Crnogorac, kandidat SDSS-SNS-NSS.

Rijetki su oni koji vjeruju da će izbori biti riješeni u prvom krugu. Vukovarski izbori stoje oko 500 tisuća kuna.

To su prvi izbori nakon europskih. Pokazat će omjer snaga te dvije stranke. Desne stranke zbile su svoje redove oko HDZ-a. SDP i njegovi koalicijski partneri imaju svoju listu za vijeće, ali nemaju gradonačelnika. Rasplet sudskog procesa koji se vodi protiv Željka Sabe nepredvidiv je. A jedino što žele Vukovarci je bolji život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene