Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodostaji u stalnom porastu

Vukovar zbog poplava ostaje bez javne rasvjete, osječki Zoološki vrt spreman za evakuaciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaji na istoku Hrvatske u stalnom su porastu. Prva na udaru vodenog vala je Batina, a Vukovar bi zbog svega mogao ostati bez javne rasvjete.

Ukoliko se nalazite na području ugroženom od poplava i snimate ili fotografirate trenutno stanje, vaše snimke i fotografije pošaljite na moj.report@novatv.hr i mi ćemo ih objaviti. Veliki vodeni val polako ali sigurno iz Mađarske nadire u Hrvatsku. Vodostaj Dunava u Batini u 21 je sat dosegnuo 739 centimetara. Nešto ranije se popeo i do 749 cm, ali se oko podneva naglo spustio za 28 centimetara. Ondje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a izvanredno se stanje obično proglašava ako voda prijeđe 800 cm.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasnost ipak prisutna Dunav u Iloku i Vukovaru opada Slika nije dostupna Osijek pod nadzorom Vodeni val kreće se prema Vukovaru

Dunav je u porastu i u Vukovaru, gdje je u 21 sat iznosio 614 centimetara. Izvanredne mjere na snagu stupaju kada voda dosegne 630 cm. Zbog sve višeg vodostaja Dunava, u porastu je vodostaj Drave u Osijeku. Ondje je u 21 sat vodostaj stigao do 443 centimetra.

>> FOTO Evakuacija stanovništva oko Novog Sada, vodostaj Dunava u Hrvatskoj i dalje raste

Zbog visokog vodostaja, plovidba Dunavom je zabranjena. Tako je jedan riječni kruzer na putu od Crnog mora do Budimpešte morao pristati u vukovarsku luku, u kojoj bi silom prilika mogao ostati čak dva tjedna. Stotinjak putnika autobusima je prebačeno do najbližih aerodroma, odakle su se zaputili svojim kućama.

U Vukovaru se zbog visokog vodostaja planira ugasiti i javnu rasvjetu.

Prva na udaru visokog vala je Batina. Ondje je voda već došla do nekih obiteljskih kuća, ali za to su ponajprije odgovorne podzemne vode, koje su prošle ispod postavljenih nasipa i sada prijete i njima, a ne samo kućama. Lokalno je stanovništvo pomalo nezadovoljno nedostatkom pumpi za ispumpavanje vode.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić danas je posjetio podunavlje, a u Batini je rekao da se izvanredno stanje u tom mjestu može proglasiti i prije no što voda dođe do 800 cm. Ranijim proglašenjem pojačale bi se i aktivnosti obrane od poplave.

Ipak, istaknuo je kako je stanje pripreme 'odlično' te da ne očekuje da će Hrvatsku pogoditi nepogoda kakva je snašla Njemačku i Mađarsku. 'Za očekivanu vodu koja će proći cijelom dužinom Dunava kroz Hrvatsku sve je već danas spremno u Vukovaru, a sutra i nizvodno u Šarengradu i Iloku', rekao je Plišić tijekom obilaska Vukovara, dodavši da Hrvatske vode očekuju vodostaj Dunava isti kao i 2006. godine, dakle 780 u Batini i 720 u Vukovaru.

'Velike količine vode stižu, no naši nasipi su napravljeni i za metar više od povijesnih maksimuma Dunava pa na čvrstim nasipima ne bi trebalo biti problema, ali mogući su lokalni problemi uzrokovani podzemnim vodama, punjenjem bunara, zaobalnim vodama što će se rješavati kada bude aktualno i za to smo pripremljeni', rekao je još Plišić.

Drava se na svojoj lijevoj obali u Osijeku izlila te je zaprijetila gradskom Zoološkom vrtu, gdje je sve spremno za evakuaciju životinja. Prvi su na redu vukovi, čija je nastamba najniža. U slučaju najgoreg scenarija i poplave, stručne službe spremne su za brzu reakciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene