Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strategija EU-a za dunavsku regiju i njezina uloga u poboljšanju životnih uvjeta na čitavom prostoru Podunavlja glavna je tema Dunavske konferencije koja je započela u Ružičkinoj kući u Vukovaru uz sudjelovanje predstavnika 14 podunavskih zemalja uključenih u Strategiju Europske unije za dunavsku regiju te institucija EU.


Konferenciju je otvorila predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor podsjetivši da Hrvatska konferenciju organizira kao partnerska zemlja u sklopu Dunavske strategije EU-a, koju je 13. travnja prihvatilo Vijeće Unije, a do lipnja se očekuje i njeno usvajanje u Europskom vijeću.

Kosor je ocjenila kako je od posebne važnosti što aktivnosti unutar Dunavske strategije nisu ograničene samo na zemlje članice EU, dodajući kako Hrvatska jamči puni angažman u projektnim aspektima unutar Strategije.

'Rijeka Dunav nam je poveznica i prilika da potvrdimo naš zajednički dunavski indentitet', poručila je hrvatska premijerka navevši kako se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalazi obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamjenskog kanala Dunav-Sava te razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije.

Vezani članci Delegacija gradiščanskih Hrvata i Milan Bandić donirali novac vukovarskim vrtićima (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 2 Humanitarna akcija PAX ET BONUM: Vukovarskim vrtićima uručena donacija od 195.000 kuna Arkanovac čizmom udara mrtve civile na tlu, Bijeljina (Foto: Ron Haviv) Snimio nezamislive zločine: "Arkanovci su se derali da ništa ne slikam, bilo je puno vrištanja. Onda su ubili muškarca pa ženu..."Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn s kojim se Jadranka Kosor susrela te odvojeno razgovarala nakon otvorenja konferencije, istaknuo je kako ne može zamisliti bolji okvir za suradnju država članica i nečlanica EU od Dunavske strategije koja kako je kazao, mora biti obvezujuća za sve njezine partnere.

'Moramo se pobrinuti za zemlje koje nisu članice EU dobiju svu moguću potporu', poručio je Hahn dodajući kako Dunavska strategija ne može biti kohezivna ako se suradnja odvija samo između članica EU.

Na konferenciji, čiji je moderator potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, govorila je i predsjednica Odbora regija Mercedec Bress i povjerenica mađarske vlade za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky.